Iskalnik

UKM


Dostop do programskega orodja Endnote X8

11.12.17

Univerzitetna knjižnica Maribor vas z veseljem obvešča,

da je na Univerzi v Mariboru za zaposlene in študente dostopno programsko orodje

Endnote X8

Endnote X8  je program - orodje za upravljanje referenc in citiranje, ki omogoča bistveno lažje delo pri iskanju, organiziranju in deljenju referenc. Pisanje člankov in drugih del je udobnejše zaradi funkcionalnosti, ki jih ponuja:

  • zbiranje informacij iz elektronskih in tradicionalnih virov,
  • organizacijo referenc po lastnih potrebah,
  • iskanje primerne znanstvene revije za objavo vašega članka (Match),
  • oblikovanje referenc po svojih potrebah, bodisi za bibliografije, bodisi za citiranje med pisanjem naloge, članka, ... (Cite while you write).

Natančnejše funkcionalnosti EndNote X8 so opredeljene na tej spletni strani, primerjavo z osnovno spletno verzijo (Endnote basic), ki nam je bila do sedaj na voljo v okviru dostopa do Web of Science, pa najdete tukaj. EndNote X8 je namizna (desktop) verzija programa in v primerjavi s spletno nudi številne dodatne možnosti za upravljanje referenc, medsebojno povezovanje in organizacijo dela.

Kje dobim Endnote X8?

Program Endnote X8 vam, če ste zaposleni na UM ali študent UM s statusom, ob vaši izkazani želji na vaš računalnik namesti vaš fakultetni IKT koordinator, lahko pa vam ga namestimo tudi v UKM. Aktualen seznam in kontaktne podatke IKT koodinatorjev po članicah UM najdete tukaj.

Za namestitev programa v UKM se morate predhodno dogovoriti, tako da pošljete elektronsko sporočilo na naslov podpora.ukm@um.si. Navedite vrsto operacijskega sistema oz. računalnika (Windows ali Macintosh). Program se lahko namesti na do 3 uporabnikove  osebne naprave.

Ker gre za lokalno namestitev, morate imeti poln/administrativni dostop do vašega računalnika.

V UKM bomo redno izvajali izobraževanja za uporabo tega orodja. V decembru smo pripravili dodatne predstavitve programa EndNote X8. Predstavitve se lahko udeležite v različnih terminih, in sicer 14. in 21. decembra 2017, ob 11. uri v učilnici Brede Filo. Prijavite se na spletni strani UKM https://ukm.libcal.com/calendar/izobrazevanja. Vabljeni!

Navodila za uporabo so dostopna na spletni strani pomoči uporabnikom.

Program EndNote X8 Site Licence je zakupljen do 30. novembra 2018.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente. Vaša mnenja in odzive pošljite na naslov bojan.ostir@um.si.

 


Ljudje iz Maribora: pogovor o novi knjigi Toneta Partljiča

11.12.17

Glazerjeva dvorana

V okviru cikla Zasedanja s knjigami se bo z avtorjem pogovarjal glavni urednik založbe Beletrina Mitja Čander. Pogovoru bo sledilo sproščeno druženje.

Četrtek, 14. december, 17.00

Tone Partljič (1940, Maribor) je eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Napisal je številna odmevna prozna in dramska dela ter scenarije za televizijske in radijske igre in filme. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen, med drugim z veliko Prešernovo nagrado. Partljičevo pisateljsko ustvarjanje je odsev življenja, ki ga živi in opazuje, temačnega in barvitega obenem. V preteklih desetletjih so se mu dogodili služba učitelja in poslanski stolček v Držanem zboru, pa predsednikovanje Društvu slovenskih pisateljev in vodenje festivala Borštnikovo srečanje. Ob vseh osebnih izkustvih Partljičev pisateljski opus preveva Maribor – pisateljevo ljubljeno, domače, tako dobro poznano, pa vendar vselej na novo odkrito mesto.

Naslov pričujoče zbirke novel Toneta Partljiča Ljudje iz Maribora je hkrati poveden in nekoliko zavajajoč. Bralec bi utegnil pričakovati, da zbirka prinaša zgodbe slavnih in slavljenih avtorjevih someščanov. Kar je zgolj delno res. V zbirki srečamo tako prepoznavne osebnosti, kot so Prežihov Voranc, režiser Jože Babič in Titova tašča Priska Haas, na drugi strani pa tudi napol mitske Mariborčane, kot sta pobreški Prezident in kneginja Obolenska, ki se ju zgodovina spominja zgolj v opombah h kakšnim na videz pomembnejšim zgodbam. Na videz zato, ker avtor v svoji zbirki zgodb mojstrsko pokaže, da veliki in mali ljudje ne obstajajo, da je človeška izkušnja univerzalna in da neopevani junaki v svojih dejanjih poguma in spopadanja z bolečimi platmi življenja velikokrat presegajo tiste, ki jim je zgodovina podelila nesmrtnost.
Literarni večer bo potekal v soorganizaciji založbe Beletrina in Univerzitetne knjižnice Maribor v okviru cikla Zasedanja s knjigami.
Prisrčno vabljeni!


Najin pogled na tretji svet: zgodbe prostovoljcev Maje Žibert in Marka Suhoveršnika

08.12.17

Glazerjeva dvorana

V okviru cikla Zasedanja s knjigami bosta štiri knjige, katerih soavtorja sta, predstavila prostovoljca Maja Žibert in Marko Suhoveršnik. Predstavitvi bo sledila otvoritev razstave Oči tretjega sveta.

Sreda, 13. december, 17.00

 


Oči tretjega sveta: fotografska razstava

08.12.17

Avla

Razstava fotografij salezijanca Marka Suhoveršnika, ki je v svoj objektiv med delom v misijonih ujel poglede oči tretjega sveta.
Odprtje: sreda, 13. december 2017, po dogodku Najin pogled na tretji svet
Razstava bo na ogled do 18. decembra. 


Dostop do programskega orodja Endnote X8

04.12.17

Univerzitetna knjižnica Maribor vas z veseljem obvešča, da je na Univerzi v Mariboru za zaposlene in študente dostopno programske orodje
Endnote X8
Endnote X8 je program - orodje za upravljanje referenc in citiranje, ki omogoča bistveno lažje delo pri iskanju, organiziranju in deljenju referenc. Pisanje člankov in drugih del je udobnejše zaradi funkcionalnosti, ki jih ponuja:

  • zbiranje informacij iz elektronskih in tradicionalnih virov
  • organizacijo referenc po lastnih potrebah
  • iskanje primerne znanstvene revije za objavo vašega članka (Match)
  • oblikovanje referenc po svojih potrebah, bodisi za bibliografije, bodisi za citiranje med pisanjem naloge, članka,... (Cite while you write).

Natančnejše funkcionalnosti EndNote-a X8 so opredeljene na tej spletni strani, primerjavo z osnovno online verzijo (Endnote basic), ki nam je bila dosedaj na voljo v okviru dostopa do Web of Science, pa najdete tukaj. EndNote X8 je namizna (desktop) verzija programa in v primerjavi s spletno nudi številne dodatne možnosti za upravljanje referenc, medsebojno povezovanje in organizacijo dela.
Kje dobim Endnote X8?
Program Endnote X8 vam (če ste zaposleni na UM ali študent UM s statusom) ob vaši izkazani želji na vaš računalnik namestimo v UKM. Ker gre za lokalno namestitev, morate imeti poln/administrativni dostop do vašega računalnika. Za namestitev programa se predhodno dogovorite, tako da pošljete elektronsko sporočilo na naslov podpora.ukm@um.si. Navedite vrsto operacijskega sistema oz. računalnika (Windows ali Macintosh). Program se lahko namesti na do 3 uporabnikove osebne naprave.
V UKM bomo redno izvajali izobraževanja za uporabo tega orodja. V decembru smo pripravili dodatne predstavitve programa EndNote X8. Predstavitve se lahko udeležite v različnih terminih, in sicer 7., 14. in 21. decembra 2017, ob 11. uri v učilnici Brede Filo. Prijavite se na spletni strani UKM https://ukm.libcal.com/calendar/izobrazevanja. Vabljeni!
Navodila za uporabo so dostopna na spletni strani pomoči uporabnikom.
EndNote X8 Site Licence je zakupljen do 30. novembra 2018.
Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente. Vaša mnenja in odzive pošljite na naslov bojan.ostir@um.si.

Strani