Iskalnik

Biografije


Gospod Leon Štukelj in Tovarišija

Čuk, Ivan, Puhar, Alenka, Vest, Aleks Leo

Spomini olimpionika

COBISS ID: 302719488


Gorbachev

Taubman, William

Cobiss ID: 3890036


Staljinova kći

Sullivan, Rosemary

Cobiss ID: 4656567


Robin

Itzkoff, Dave

Cobiss ID=96802049

 


Priča Hitler

Hett, Benjamin Carter

"Biografija Hansa Littna, ki prihaja izpod peresa Benjamina Hetta, je spretno zgrajena in se opira na temeljito raziskano gradivo. Tekoče spisan portret hrabrega in zapletenega človeka je izjemno berljiv in poln -zanimivih dogodkov, sporočilo pa je krvavo resno. Delo Hitler priča se znane teme loti z novega zornega kota in je pri tem izvirno pričevanje o brezzakonju, ki je spremljalo nacistični prevzem oblasti, in sočasno ganljiv poklon človeku, ki je izgubil življenju, ker se je uprl nazadovanju v barbarstvo."

(David Blackbourn, Univerza Harvard)

Cobiss ID=294762240


Churchill

Jackson, Ashley

Cobiss ID: 293600512


Naprej!

Janke, Igor

Zgodba o Viktorju Orbánu, predsedniku madžarske vlade

Ko je leta 2012 pričujoča knjiga izšla na Poljskem je postala neslutena uspešnica. Leto pozneje je bestseller postala na Madžarskem, svoj prevod imajo tudi Nemci in Angleži. Pri angleškemu prevodu so izvirniku dodana tri poglavja, ki zajemajo obdobje od zaključka knjige do maja 2015. Slednji je sedaj preveden tudi v slovenščino.
Avtor Igor Janke je izkušen in priznan poljski novinar in publicist. Življenjepis Viktorja Orbánaje napisan v lahkotnem in tekočem, lepo berljivem jeziku, ki je hkrati strokoven, verodostojen in pronicljiv. Za potrebe knjige je avtor poleg analize številnih pisnih virov opravil nešteto pogovorov, tako s politiki tega obdobja, člani Fideszove stranke, Orbánovimi nasprotniki kot tudi s samim predsednikom vlade Viktorjem Orbánom.
»Danes je Viktor Orbán eden najbolj kontroverznih evropskih politikov, vendar nedvomno tudi eden najbolj nadarjenih voditeljev. Voditelj, ki je že zgodaj imel jasno vizijo o prihodnosti in si je zastavil jasne cilje, za doseganje katerih ga ni strah plavati proti toku.
Viktorja Orbána zunaj Madžarske ne poznajo dovolj dobro. Časniki pogosto objavljajo članke o stanju na Madžarskem in pri tem vedno znova ponavljajo iste stare klišeje ter stereotipe, saj ne razumejo, kako prebivalci Srednje Evrope sploh razmišljajo,« je o svoji knjigi zapisal Igor Janke. Knjigi, ki jo je nemški Frankfurter Allgeimeine Zeitung označil za knjigo, ki se bere kot pravi politični triler.

Cobiss ID: 290215680

 


The Romanovs

Montefiore, Simon Sebag

Cobis ID: 3444340


Franc Jožef

Gregor Antoličič (ur.)

Monografija slovenskih zgodovinarjev poglobljeno in na podlagi najnovejših odkritij predstavlja vladarja in stoletje, ki ga je »stari cesar« zaznamoval. Prvič boste lahko brali o tem, kakšen odnos je imel cesar do Slovencev, kako so njegovo vladanje dojemali slovenski intelektualci in preprosti ljudje, pa tudi o obiskih na Slovenskem, kjer je bil vselej prisrčno sprejet.

Cobiss ID: 286588928


Bučar

Pesek, Rosvita

Knjiga po besedah Peskove ni slavospev Bučarju, ki je kot tedanji predsednik Skupščine RS razglasil samostojnost države, pač pa opis njegove življenjske poti tako, kot jo beležijo arhivi, izpovedujejo politični in siceršnji njegovi sopotniki ter njegova družina.
Pri raziskovanju in pisanju knjige jo je precej presenetila Bučarjeva vloga in njegovo predvidevanje, kako bo šlo z Demosom le še navzdol, ter angažiranje pri iskanju novega mandatarja. "Njegov zapis Novi politični zemljevid Slovenije je enako usoden kot ustavljanje desnice," ugotavlja avtorica. Da je bila Bučarjeva cena v času slovenske pomladi zelo visoka, sicer po njenem mnenju priča tudi njegova zaželenost v katerikoli od novonastalih strank.

Cobiss ID: 285057024

Strani