Iskalnik

Alice Munro - Nobelova nagrajenka za književnost


17. Oktober 2013

Letošnja Nobelova nagrajenka za književnost je kanadska pisateljica Alice Munro, katere zbirko kratkih zgodb z naslovom Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva, je Založba Litera slovenskim bralcem ponudila v slovenščini leta 2010.

Kot so sporočili s Kraljeve švedske akademije, je nagrado dobila kot "mojstrica sodobne kratke zgodbe"."Nekateri kritiki jo imenujejo kanadski Čehov," je v obrazložitvi nagrade še zapisala akademija. "Njena besedila pogosto prinašajo opise vsakdanjih, a odličilnih dogodkov, neke vrste epifanij, ki razsvetljio obdajajočo zgodbo, skoznje pa se zasvetijo eksistenicialna vprašanja," še piše v obrazložitvi. Munrojeva, rojena leta 1931, je znana predvsem po kratkih zgodbah; tekom let jih je povezala v številne zbirke. Pisati je pričela že v najstniških letih. Leta 2009 je prejela Bookerjevo nagrado za življenjsko delo.

Eden od kritikov zapisal, da je kratka zgodba v njenih rokah, tako kot je bila pri Čehovu, dovolj velika, da drži cel svet. V njenih zgodbah se »malo zgodi«, vse je utemeljeno na epifaničnem trenutku, nenadni razsvetlitvi, konciznem in subtilnem detajlu. Njene zgodbe se ukvarjajo z ljubeznijo in z delom, in s propadom obeh. S Čehovom jo veže tudi obsesivno ukvarjanje s časom, z našo nezmožnostjo, da bi ustavili njegovo nezadržno napredovanje. Stalna tema njenih zgodnjih del so bile dileme odraščajočih deklet, v poznejših delih, tudi v Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva (njena deseta, za mnoge najboljša knjiga kratkih zgodb) pa so v središču pozornosti dileme srednjih let, ženske in njenega staranja.

 Založba Litera je leta 2010 v slovenščini izdala njeno zbirko kratkih zgodb z naslovom Sovraži me, rad me ima, dvori mi, ljubezen da, mož in žena sva.

Knjiga je dosegljiva na povezavi v spletno knjigarno Založba Litera.


Preberite 18 kratkih zgodb Nobelove nagrajenke