Fototeka: fotografska zapuščina XX. stoletja
Vabilo na predstavitev monografije
Foto 1: Fototeka: fotografska zapuščina XX. stoletjaFoto 2: Vabilo na predstavitev monografije
10. November 2017

Pogovor bo v četrtek, 16. novembra 2017, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Fototeka Muzeja novejše zgodovine Slovenije je bila ustanovljena leta 1952. V obdobju svojega delovanja je vseskozi pridobivala za slovensko ozemlje pomembno fotografsko gradivo, ki danes obsega preko dva milijona fotografskih enot. Fotografske podobe, ujete na različne nosilce, ilustrirajo vse pomembne dogodke v življenju Slovencev od začetka prve svetovne vojne do današnjih dni in so pomembno gradivo za preučevanje in slikovno ilustracijo slovenske zgodovine.

V pregledni monografiji je tako predstavljen del te zares bogate zapuščine. Na 400 straneh je objavljenih 438 fotografij iz kar dvaintrideset različnih fotografskih zbirk in fondov. Ustvarilo jih je več kot sto poklicnih in amaterskih fotografov / fotoreporterjev, zbornik pa dodatno bogati še seznam 292 fotografov in fotografinj, katerih dela hranimo v muzejski fototeki.

O monografiji bodo spregovorili njeni uredniki: dr. Kaja Širok, direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Ivo Vraničar, kustos in vodja Fototeke Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Andreja Zupanec Bajželj, kustosinja Fototeke Muzeja novejše zgodovine Slovenije.