Vabilo na predavanje irskega pisatelja
Foto 1: Vabilo na predavanje irskega pisatelja
20. Oktober 2016

Predavanje bo 24. oktobra 2016, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Cathal Póirtéir je na univerzi University College Dublin diplomiral iz sodobnega irskega jezika in folkloristike, iz slednje pa je tudi magistriral. V svoji tridesetletni karieri radijskega producenta na radiu RTE, irskem javnem zavodu, je pisal o mnogih temah s področja folkloristike in jih uvrščal v svoje radijske oddaje.

Njegovi programi o folklori so pokrivali mnoge običaje in izročila, ki so jih na Irskem aktivno raziskovali, med drugim ljudska verovanja, koledarske običaje, tradicionalne pesmi, zgodovinsko izročilo in legende ter ljudske pripovedke ustnega slovstva na Irskem.

Njegove najbolj pomembne tiskane objave vključujejo knjigo o tradicionalnem pripovedovalcu (seanchaí) in njegovih pripovedih. Cathal Póirtéir je tudi raziskoval in objavil dve knjigi (v irščini in angleščini) o ljudskem spominjanju krompirjeve lakote na Irskem iz sredine 19. stoletja. Na temo 'velike irske lakote' kot tudi na temo dela, ki ga je opravljala institucija Irish Folklore Commission, je Cathal predaval na Irskem, v Severni Ameriki in v Evropi.

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Vljudno vabljeni!

Predavanje irskega pisatelja Cathala Póirtéirja je del njegove literarne rezidence v Mariboru pod okriljem evropskega programa izmenjave pisateljev Druge besede.

Namen programa Druge besede je promocija literature, napisane v majhnih in manjšinskih jezikih. Poleg Slovenije so vanj vključene še naslednje evropske regije oziroma države, in sicer Frizija, Irska, Makedonija in Baskija, slednja v vlogi vodilnega partnerja pri projektu.

Več o Other Words na www.otherwordsliterature.eu in www.facebook.com/otherwordsloveniaproject/

Projekt Druge besede ali Other Words delno financira EU program Ustvarjalna Evropa, podprogram Kultura.