Iskalnik

Odprti dostop na UM

6. november 2014:
Univerzitetna knjižnica Maribor in Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani sta že drugo leto zapored organizirali posvet o odprtem dostopu do znanstvenih informacij v počastitev mednarodnega tedna odprtega dostopa. 

V dvorani Antona Trstenjaka Univerze v Mariboru smo organizirali videokonferenco Odprti dostop na UM s sledečim programom. Ogledate si lahko predstavitev predavanj in posnetek dogodka.

Odprti dostop do recenziranih objav v Obzorju 2020 in v nacionalnem financiranju raziskovalne dejavnosti, dr. Mojca Kotar, Univerza v Ljubljani, Univerzitetna služba za knjižnično dejavnost

Odprti podatki v slovenskem družboslovju, dr. Sonja Bezjak, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, Arhiv družboslovnih podatkov

Open Access – Future Revolutionary Challenges in Access to Knowledgedr.  Wolfram Horstmann, Univerza Göttingen  (videokonferenčni pogovor)

Dr. Wolfram Horstmann je direktor Državne in univerzitetne knjižnice Univerze v Göttingenu. Pred tem je bil pomočnik direktorja univerzitetne knjižnice »Bodleian« Univerze v Oxfordu. Je član številnih evropskih strokovnih komisij in strokovnih skupin pri npr. LIBER ali Evropski komisiji. Aktivno sodeluje tudi pri projektih odprtega dostopa, kot je OpenAIRE.

Odprtodostopni repozitoriji imajo potencial postati temelj človeške kulture. Odprt dostop je spremenil način učenja in raziskovanja. Že danes repozitoriji vsebujejo na milijone znanstvenih člankov in milijarde slikovnega gradiva kulturne dediščine. Vsi so prosto dostopni za intelektualno uporabo in strojno procesiranje. Njihov vpliv na pristope k učenju in raziskovanju je izreden. Danes smo priča neskončnemu številu kombinacij besedila, slike in podatkov in sledile bodo nadaljnje revolucionarne spremembe v načinu ustvarjanja, uporabe in shranjevanja virov znanja.21. oktober 2013:
Mednarodni teden OA 2013: videopogovor s prof. Petrom Suberjem, utemeljiteljem odprtega dostopa. Na spletnem mestu CTK si lahko ogledate posnetek pogovora.

3. marec 2013: 

Univerza v Mariboru je kot prva slovenska institucija podpisala Berlinsko deklaracijo o odprtem dostopu do znanja v znanosti

Berlinska deklaracija je bila prvič podpisana leta 2003 in ima tri temeljne cilje: širitev znanja, široko in redno dajanje znanja na razpolago in podpora paradigmi o odprtem dostopu do znanja s pomočjo interneta. Berlinsko deklaracijo je podpisalo 474 organizacij. S podpisom se je kot 475. pridružila še Univerza v Mariboru, saj delimo misli izražene v Berlinski deklaraciji. Z Berlinsko deklaracijo si želijo članice zagotoviti, da bi celotno človeštvo imelo možnost do  znanja in kulturne dediščine, ki nastane v znanstvenem in raziskovalnem delu, predvsem tisto, ki se izvaja na javnih zavodih v skladu s tretjim poslanstvom družbeno dogovorne univerze. 

http://openaccess.mpg.de/286432/Berlin-Declaration
http://openaccess.mpg.de/319790/Signatories