Iskalnik

Dogodki05.09.14

Novo spletno stran še dopolnjujemo. Vabimo vas h komentarjem, predlogom in pripombam.04.06.20

Obveščamo vas, da je rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič danes izdal posodobljen Načrt Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa. Načrt se posodablja glede na aktualne razmere.

Na podlagi še veljavnih ukrepov Vlade Republike Slovenije in pristojnih ministrstev bo študij na daljavo trajal do preklica.

Podrobnejša navodila so navedena v dopolnjenem Načrtu Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa v priponki in na spletni strani Univerze v Mariboru.

Osnovna navodila za preprečevanje okužbe s koronavirusom so dostopna na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov.

PRILOGA:

Načrt UM za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa (4. 6. 2020).pdf

Plan of the University of Maribor for Ensuring Continuous work in the Time of Coronavirus
 

Več informacij02.06.20

Ko je Univerzitetna knjižnica Maribor po razglasitvi epidemije zaprla svoja vrata, so čitalnice in police v prostem pristopu opustele. Knjižnica je z uporabniki okrepila stike na daljavo, za kar je uporabila že prej utečene elektronske storitve, pripravila pa je tudi nekaj novih.

V kratek video z naslovom UKM v času epidemije smo ujeli prazne knjižnične prostore, kakršnih res nismo vajeni. Ostal bo kot dokument nepričakovanega obdobja, ki smo ga premostili sprva s pošiljanjem gradiva po pošti, nato pa z izposojo v prilagojenih razmerah. 

 29.05.20

Obsežna spletna enciklopedija, ki z različnih vidikov ponuja celovit pregled družine slovanskih jezikov od indoevropskih korenin do današnjega dne.

Encyclopedia of Slavic Languages and Linguistics Online

V njej najdete več kot 400 prispevkov o slovanskih jezikih, med drugim tudi o njihovih povezavah z drugimi jeziki.

Testiranje je na voljo do konca junija 2020.

Za brskanje po enciklopediji priporočamo uporabo brskalnika Chrome.

Dostop od doma je mogoč ob uporabi avtorizacije (t. i. oddaljenega dostopa) na naslovu https://www.ukm.um.si/elektronski-viri#e.

Zaradi hitrih sprememb za sledenje aktualnemu stanju glede novih testiranj priporočamo spremljanje spletne strani Elektronski viri.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.
Vaša mnenja in odzive glede testiranja pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.


 27.05.20

V želji, da bi vam lahko ponudili čim več storitev, pozorno spremljamo obvestila in napotke NIJZ.

Zaenkrat čitalnic in prostega pristopa žal še ne moremo odpreti. Ko bo rahljanje ukrepov to dopuščalo, vas bomo nemudoma obvestili.

Na voljo so vam izposoja, vračanje gradiva in storitve na daljavo. Študijsko gradivo še vedno pošiljamo tudi po pošti.18.05.20

Sejem akademske knjige Liber.ac vse od leta 2010 povezuje različne akterje s področja produkcije in  promocije akademske knjige, od univerzitetnih založb in knjigarn do univerzitetnih knjižnic. Letošnji je poseben, spletni knjižni sejem, pa vendar s pomenljivim naslovom Knjige z vrta, ki nadomešča oseben, domačen, neposreden stik s knjigo. Univerzitetna založba Univerze v Mariboru je letos tretjič udeleženka sejma Liber.ac.

Vabimo vas, da obiščete knjige, ki jih ponujamo.

V sejemskem tednu vam ponujamo za publikacije Fakultete za strojništvo, Fakultete za varnostne vede, Filozofske fakultete, Fakultete za turizem in Fakultete za naravoslovje in matematiko 20 % sejemski popust.15.05.20

Zbirka obsega več kot 500 e-knjig in ponuja najnovejše informacije na področjih inženiringa, energetike in računalništva. Zbirka predstavlja zaupanja vreden vir za študente, inženirje in raziskovalce, ki raziskujejo nove tehnologije ali iščejo literaturo za nova, manj znana tematska področja (npr. poglobljeno učenje, robotika, interakcija med človekom in računalnikom).
Dostopna je tudi kot del portala IEEE, ki ga pripravlja Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

Now Foundations and Trends Technology eBooks Library

Testiranje je na voljo do 30. junija 2020.

Dostop od doma je mogoč ob uporabi avtorizacije (t. i. oddaljenega dostopa) na naslovu https://www.ukm.um.si/elektronski-viri#i.

Zaradi hitrih sprememb za sledenje aktualnemu stanju glede novih testiranj priporočamo spremljanje spletne strani Elektronski viri.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.
Vaša mnenja in odzive glede testiranja pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.


 08.05.20

Univerzitetna knjižnica Maribor, osrednja univerzitetna knjižnica Univerze v Mariboru išče sodelavca – Sistemskega inženirja VII/2, v Enoti za informatiko in digitalno knjižnico. Vloge sprejemamo do 19.5.2020.

Več08.05.20

Spoštovani uporabniki,

v ponedeljek, 11. 5. 2020, Univerzitetna knjižnica Maribor ponovno odpira svoja vrata.

V prostorih UKM od tega datuma lahko:

 • prevzamete naročeno knjižnično gradivo,
 • vrnete izposojeno knjižnično gradivo,
 • brezstično negotovinsko poravnate morebitne dolgove.

Knjižnica bo do nadaljnjega za uporabnike odprta ob delovnikih med 9. in 17. uro.

Izposoja gradiva

 • Izposodite si lahko le gradivo, ki ga predhodno naročite v COBISS+ s storitvijo Moja knjižnica, prek mCOBISS, na e-naslov ukm@um.si ali po telefonu 02/25 07 431.
 • Gradivo lahko naročate od petka, 8. 5. 2020.
 • Po oddaji naročila počakajte na potrditev knjižnice, da je gradivo pripravljeno.
 • Gradivo je potrebno prevzeti v treh dneh od prejema obvestila.
 • Gradivo, ki ste ga naročili pred zaprtjem knjižnice, je potrebno prevzeti do srede, 13. 5. 2020.
 • Brskanje po policah prostega pristopa zaenkrat še ni mogoče.

Vračanje gradiva

 • Gradivo, ki ga vračate, oddajte na posebej označeno mesto, saj mora za sedem dni v karanteno.
 • Opominov za čas od 14. 3. do 29. 5. 2020 ne bomo izstavljali.

V knjižnico lahko vstopate le z masko oz. drugo zaščito ustnega in nosnega predela obraza. Ob vstopu in ob odhodu si razkužite roke. Upoštevajte varno razdaljo in označene poti gibanja. Za vračilo in izposojo gradiva je v knjižnici lahko hkrati največ 10 uporabnikov.

Ob obisku UKM sledite načrtovani poti gibanja ─ vhod, osrednje stopnišče, razstavišče v 1. nadstropju (vračanje gradiva), izposoja – do izposojevalnega pulta (izposoja gradiva). Drugi prostori knjižnice trenutno niso dostopni. Čitalnice, študijske sobe in bralne celice so do nadaljnjega zaprte.

Prosimo vas, da ne vstopate v prostore knjižnice, če imate znake okužbe dihal, povišano telesno temperaturo ali se slabo počutite. Med obiskom upoštevajte Higienske ukrepe v UKM v času epidemije COVID-19.

Storitve bomo izvajali skladno s priporočili stroke in NIJZ in s tem varovali vaše in naše zdravje.

Še vedno so vam na voljo tudi številne storitve na daljavo, uporabite jih!


 05.05.20

Z veseljem vas obveščamo, da od ponedeljka, 11. 5. 2020, tudi Univerzitetna knjižnica Maribor ponovno odpira svoja vrata. 

Sprva si bo mogoče osebno izposojati le naročeno gradivo in ga osebno tudi vračati, nato bomo začeli postopoma izvajati še druge storitve. Pri tem bomo upoštevali vsa priporočila stroke in smernice NIJZ in s tem poskrbeli za vašo in našo varnost.

Navodila za uporabnike ob ponovnem odprtju UKM

Obisk UKM bo od 11. 5. 2020 mogoč od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro.

Veselimo se vašega obiska, pogrešali smo osebne stike!

 04.05.20

IEEE eLearning Library

Testiranje je na voljo do 30. junija 2020.

Zbirka vsebuje približno 500 predavanj oz. tečajev, ki trajajo do dve uri in so posebej primerni za učenje na daljavo. Vsebine predavanj so s področij elektrotehnike, letalstva, bioinženirskih ved, (tele)komunikacij, računalništva, novih tehnologij (npr. 5G), fotonike, elektrooptike, energetike, robotike, umetne inteligence, procesiranja signalov, transporta (avtonomna vozila ...), kibernetske varnosti ipd. Spletne interaktivne učne vsebine razvijajo, strokovno pregledajo in posodabljajo vodilni strokovnjaki na teh področjih. Zbirka je dostopna kot del portala IEEE.

Dostop od doma je mogoč ob uporabi avtorizacije (t. i. oddaljenega dostopa) na naslovu https://www.ukm.um.si/elektronski-viri#i.

Zaradi hitrih sprememb za sledenje aktualnemu stanju glede novih testiranj priporočamo spremljanje spletne strani Elektronski viri.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.
Vaša mnenja in odzive glede testiranja pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.


 29.04.20

Spoštovani uporabniki, UKM zaenkrat ostaja zaprta in ponuja storitve uporabnikom na daljavo (e-viri, e-pošta, izposoja študijskega gradiva po pošti, CIP zapisi).

Na podlagi priporočil NIJZ, strokovnih smernic za knjižnice in sklepa Vlade RS (sprejetega 28. 4. 2020) bomo UKM za uporabnike odprli postopoma, ko bomo lahko zagotovili varnost za naše uporabnike in zaposlene. O datumu odprtja vas bomo obvestili.07.04.20

V Univerzitetni knjižnici Maribor smo zaradi povpraševanja po možnosti izposoje tiskanega gradiva v času zaprtja knjižnice zaradi epidemije koronavirusa pripravili spletno naročilnico, s katero lahko člani naročite manjšo količino gradiva, ki ga nujno potrebujete za opravljanje študijskih obveznosti.
Gradivo vam bomo poslali po pošti v priporočenem pismu, ki ga bo pošta dostavila v hišni predalčnik (brez podpisa), če hišni predalčnik ni dovolj velik, pa boste prejeli obvestilo, da pošiljko prevzamete na pošti.

Stroški pošiljanja gredo v breme člana in jih boste lahko poravnali preko spleta oz. kasneje ob prvem obisku knjižnice:

 • pošiljka do 1000 g (npr. ena večja ali dve manjši knjigi) - 3,00 EUR,
 • pošiljka do 2000 g - 4,00 EUR.

Naročila se bodo zbirala tedensko do četrtka do 9. ure ter bodo isti dan odpremljena. Člani, ki bodo na tak način naročili gradivo, bodo po e-pošti obveščeni o pošiljki.

Več informacij o tej storitvi dobite na ukm@um.si oz. na (02) 25 07 431.26.03.20

Univerzitetna knjižnica Maribor v času zaprtja knjižnice zaradi epidemije koronavirusa nudi širok nabor storitev ter vas vabi k uporabi.

SPLOŠNE INFORMACIJE IN PODALJŠEVANJE GRADIVA
Za informacije smo na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.30 na telefonski številki (02) 25 07 431 ter na e-naslovu ukm@um.si

DOSTOP DO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA V DIGITALNI OBLIKI
Gradivo je dostopno na naslednjih povezavah:

 • Naročniški elektronski viri omogočajo dostop do večine naročenih elektronskih informacijskih virov za študente in zaposlene Univerze v Mariboru tudi od doma ob uporabi oddaljenega dostopa
 • UM:NIK omogoča hkratno iskanje po elektronskih in tiskanih informacijskih virih Univerze v Mariboru. Obsega bibliografske podatke več milijonov različnih elektronskih virov svetovnih založnikov ter kataloge tiskanih virov, ki so za izposojo sicer dostopni na Univerzi v Mariboru. Nekatera besedila so dostopna vsem v celoti, dostop do celih besedil licenčnih virov pa je omejen na študente in zaposlene Univerze v Mariboru ob uporabi oddaljenega dostopa.
 • Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru (DKUM) je institucionalni repozitorij Univerze v Mariboru. Zraven diplomskih, magistrskih, doktorskih in drugih del študentov vključuje tudi recenzirane objave iz sofinanciranih projektov, elektronske visokošolske učbenike in učna gradiva ter druga dela, katerih avtorji so sodelavci Univerze v Mariboru ali je Univerza v Mariboru njihov založnik.
 • Repozitorij UKM ponuja prost in brezplačen dostop do raznovrstnih digitalnih in digitaliziranih vsebin kulturne zgodovine Maribora in Štajerske.
 • Mariborski biografski leksikon ponuja številne biografske in bibliografske podatke o pomembnih Mariborčanih.
 • Portal Kamra zbira digitalne vsebine o lokalnem okolju v slovenskem jeziku; vsebine so dostopne vsem, članstvo v knjižnici ali prijava nista potrebna.
 • Ostali prostodostopni ali odprtodostopni viri.

DOSTOP DO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA V FIZIČNI OBLIKI
Izposoja, naročanje oz. rezerviranje gradiva v času zaprtja knjižnice niso mogoči. Gradivo lahko vrnete v vračalnik knjig v Miklošičevi ulici. Ker v času zaprtja knjižnice opominov ne bomo izstavljali, lahko vračilo gradiva opravite tudi po ponovnem odprtju. Takrat boste lahko dvignili tudi gradivo, ki ste ga rezervirali pred zaprtjem knjižnice in za katerega ste prejeli obvestilo, da vas čaka v knjižnici. Podatke o izposojenem, podaljšanem, rezerviranem in vrnjenem gradivu lahko preverite preko Moje knjižnice ali aplikacije mCOBISS.

VČLANITE SE V UKM
Tudi v času zaprtja knjižnice se lahko včlanite ter uporabljate nekatere naše storitve. Včlanite se lahko preko spletnega vpisa ali pa nam pošljite sporočilo na e-naslov ukm@um.si, kjer lahko članstvo tudi podaljšate.

MEDKNJIŽNIČNA IZPOSOJA
Zahtevek za medknjižnično izposojo knjižničnega gradiva lahko oddate preko spletne storitve Moja knjižnica, iskalnika UM:NIK ali preko elektronske pošte na ill.ukm@um.si. V najkrajšem možnem času vam bomo skušali posredovati gradivo, ki ga imajo knjižnice na voljo v digitalni obliki. Knjižničnega gradiva v tiskani obliki v času zaprtja knjižnice ne izposojamo.
Za informacije o medknjižnični izposoji smo na voljo tudi na telefonski številki (02) 25 07 421 vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.30.
Navodila za naročanje preko spletne storitve Moja knjižnica

IZDELAVA CIP ZAPISOV
Izdelava CIP zapisov o publikaciji poteka nemoteno. CIP zapis naročite na e-naslovu cip.ukm@um.si. Več dodatnih informacij lahko dobite na telefonski številki (02) 25 07 445 vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.30.

DOMOZNANSTVO
Za informacije z domoznansko vsebino pošljite vprašanje na e-naslov domoznanstvo.ukm@um.si.
Več dodatnih informacij lahko dobite na telefonski številki 051 315 207 vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.30.

BIBLIOGRAFIJA
Za vnos bibliografije pošljite na e-naslov bibliografije.ukm@um.si skenirane strani originalnega dokumenta. V kolikor je dokument javno objavljen v elektronski obliki na spletu, pošljite povezavo do CELEGA besedila objave. Če bomo za vnos potrebovali dodatne informacije, vas bomo kontaktirali.

V času zaprtja knjižnice svetovanje glede vrednotenja žal ne bo vedno mogoče. Informacije o tem najdete na povezavah Bibliografije, Bibliografija raziskovalcev na UM in Nezaupanja vredne založniške prakse.

Za pripravo oddaje vloge za pridobitev naziva si lahko pomagate z aplikacijo Bibliografski kazalci uspešnosti za izvolitev v naziv na UM.

Za informacije o bibliografijah smo na voljo tudi na telefonski številki (02) 25 07 447 vsak dan od ponedeljka do petka med 8.30 in 14.30.

ODPRTA ZNANOST
Informacije o odprti znanosti in možnosti objavljanja v odprtem dostopu na UM najdete na ODPRIMO:UM.


 24.04.20

Številni testni dostopi so ponujeni na željo ponudnikov, zagotoviti čim širši dostop do znanstvenih in drugih informacij, seveda z nekaj dodatki prodajnega marketinga. Ker pri testiranjih prihaja do sprememb, vam priporočamo, da aktualno stanje spremljate na spletni strani Elektronski viri.

Tokrat bi vas posebej radi opozorili na testni dostop do nekaterih res eminentnih Elsevierjevih baz podatkov, ki so na seznamu zbrane pod skupnim začetnim imenom Elsevier.  Založba SAGE je za testiranje ponudila multimedijske zbirke, založba De Gruyter ponuja brezplačne e-knjige, EBSCO pa je v testiranje ponudil njihovo največjo zbirko revij. Večina teh baz po izteku testiranja zagotovo ne bo na voljo, zato je intenzivno pregledovanje literature in iskanje informacij smiselno.

Prav tako vas želimo opozoriti na novost, to je na dostop do posameznih naročenih revij pri založbi Taylor and Francis. Žal nam ta servis v celoti še ni dostopen, smo pa ustvarili enotno vstopno točko za iskanje po revijah, ki so bile ali pa jih trenutno naroča katera od knjižnic Univerze v Mariboru.

Vsi e-viri so dosegljivi tudi od doma, in sicer ob uporabi avtorizacije (oddaljen dostop) na naslovu https://www.ukm.um.si/elektronski-viri.


Elsevier
Cell Press Journals
testiranje do 5.junija 2020

Eminentna zbirka znanstvenih revij s področja biologije. Revije, ki so v testiranju, so dostopne tudi znotraj informacijskega vira ScienceDirect.

Elsevier
ClinicalKey
testiranje do 5.junija 2020

Različne najnovejše vsebine s področja kliničnega zdravstva in medicine.

Elsevier
Embase 
testiranje do 5.junija 2020

Najnovejša biomedicinska literatura (članki, prispevki iz konferenc).

Elsevier
Funding Institutional 
testiranje do 5.junija 2020

Informacije s področja financiranja znanstvenih raziskav. Personaliziran dostop - ob uporabi Elsevierjevga osebnega računa, ki ga že imate ali pa si ga ustvarite v ScienceDirectu. Priporočamo prijavo iz omrežja UM ali preko oddaljenega dostopa. Ob prijavi najprej izberite možnost »Funding Institutional sign in «, ki se pojavi na spodnji levi strani aplikacije, na naslednjem ekranu »Get started«, nato pa uporabite avtorizacijske podatke osebnega računa, ki ga imate pri Elsevierju. Pravilna avtorizacija se izpiše v zgornjem desnem delu aplikacije, po vstopu v aplikacijo je običajno  potrebno klikniti na povezavo »Home«, ki se izpiše na sredi ekrana.

Elsevier
Reaxys 
testiranje do 5.junija 2020

Baza podatkov s področja kemije (lastnosti spojin, reakcij,...).

Elsevier
SciVal 
testiranje do 5.junija 2020

Vrednotenje, primerjava raziskovalnih dosežkov. Baza temelji na podatkih, ki so brani v citatnem servisu Scopus. Možne so primerjave med ustanovami oz. univerzami ipd. Personaliziran dostop - ob uporabi Elsevierjevga osebnega računa, ki ga že imate ali pa si ga ustvarite v ScienceDirectu. Priporočamo prijavo iz omrežja UM ali preko oddaljenega dostopa.


Academic Search Ultimate (EBSCO)
testiranje do 23.junija 2020

Multidisciplinarna zbirka ponuja študentom in raziskovalcem izjemno veliko število znanstvenih in drugih revij v polnem besedilu. Večina revij v zbirki spada v kategorijo recenziranih, mnoge pa so indeksirane tudi v obeh najpomembnejših indeksih citiranosti (Scopus, WosS). Več o zbirki na je moč najti na spletni strani ponudnika EBSCO. Zbirka je dosegljiva znotraj portala EBSCOhost.
 


SAGE Knowledge 
testiranje do 7.julija 2020

Obsežna platforma, ki vključuje SAGE Books, SAGE Reference, SAGE Navigator, SAGE Video, SAGE Business Cases in CQ Press. Zbirke pokrivajo vsa področja družboslovja in vključujejo elektronske knjige, pregledna in referenčna dela ter video posnetke. Iskanje in brskanje po več kot 10.000 enotah gradiva.

SAGE Research Methods Video
testiranje do 7.julija 2020

Zbirka prinaša video posnetke o učinkovitem raziskovalnem procesu. Na voljo je skoraj 500 posnetkov v skupnem trajanju 125 ur. Za lažje delo so uporabnikom na voljo spletni vodiči.


De Gruyter
testiranje do 30. junija 2020

V kontekstu ponujenih brezplačnih in časovno omejenih dostopov v času korona virusa smo pridobili testni dostop do 75.000 elektronskih knjig v polnem besedilu založnika De Gruyter in partnerskih založnikov. Gre za zbirko knjig, ki so bile objavljene med leti 1650 in 2016 in pokrivajo različna področja, predvsem humanistiko in družboslovje. De Gruyter Online je sicer informacijski portal, ki poleg elektronskih knjig ponuja tudi več sto znanstvenih in strokovnih revij, od tega nekaj več kot 100 v odprtem dostopu. . Univerzi v Mariboru servis kot celota ni dostopen.

Do knjig, ki so na voljo, najlažje dostopate tako, da v iskalniku izberete zavihek Publications in nato nastavite filter za iskanje samo na »Books«


Taylor and Francis Online

Taylor and Francis Online je multidisciplinarna zbirka, ki zajema skoraj 2000 znanstvenih  revij v polnem besedilu istoimenega založnika. Univerzi v Mariboru servis kot celota ni dostopen, kljub temu pa dostop do obsežne zbirke povzetkov in referenc v člankih predstavlja pomembno informacijo. Uporabnikom Univerze v Mariboru so v polnem besedilu dostopne le tiste revije, ki so bile ali so trenutno naročene in seveda revije in članki, ki so v odprtem dostopu. Servis predstavlja tudi enotno vstopno točko do revij, ki jih pri založbi Taylor and Francis naroča katera od knjižnic Univerze v Mariboru.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.

Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.

 22.04.20

UKM objavlja prosto delovno mesto J017100 -SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/1 v Enoti za izposojo in posredovanje dokumentov, šdm: 3001191, za določen čas do vrnitve odsotnega delavca (predvidoma do 30.6.2022), s polnim delovnim časom - 40 ur/teden, M/Ž

Več20.04.20

Klop Živa veriga pred čitalnico ČUK Univerzitetne knjižnice Maribor, ki je bila postavljena v sklopu pobude Zgodbe o klopeh in ljudeh, je eno od Knjižnih mest predfestivalskega dogajanja 23. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru 2020. 

Drugi dve taki mesti sta še na Rotovškem trgu pri Mariborski knjižnici in ob vhodu v upravno stavbo Pekarne, MKC Maribor.

Knjižna mesta, na katerih so brezplačno na voljo različne knjige, v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru organizira MKC Maribor s soorganizatorji. 

Z njo je obeležen tudi naziv Branju prijazna občina, ki ga je Maribor pred kratkim prejel.

Vabljeni!16.04.20

Letošnji festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru je zaradi izrednih razmer prestavljen. Predvidoma bo izveden konec junija ali v začetku jeseni. Svetovni dan knjige pa bomo MKC in soorganizatorji vendarle obeležili s celotedenskimi spletnimi aktivnostmi.

Univerzitetna knjižnica Maribor se festivalskim preddogodkom pridružuje z virtualno razstavo Pod črto, ki jo bo objavljala med 20. in 24. aprilom na fb-strani UKM, po izteku teh objav pa tudi kot celoto na svoji domači strani.
Program vseh preddogodkov si lahko ogledate na https://mkc.si/sdkvmb-program. 16.04.20

Razstava je tradicionalni prispevek Univerzitetne knjižnice Maribor ob Slovenskih dnevih knjige v Mariboru, ki jih kot glavni organizator prireja MKC Maribor, letos v nekoliko spremenjenih okoliščinah. Med 20. in 25. aprilom je bila po korakih objavljena na fb strani UKM, zdaj pa je kot celota na ogled na njeni spletni strani. 

Kot avtorji fotografij pri razstavi sodelujejo Bojan Golčar, Boštjan Lah, Jasmina Vidmar, Branimir Ritonja in Maja Šivec. Avtorja razstave sta Borut Gombač in Jerneja Ferlež, ki sta si na daljavo izmenjevala Izbrane fotografije in besedila ter jih komentirala v smislu opomb pod črto. Pri tem so se med njimi vzpostavila nova, nepričakovana razmerja.

Dogodek je del predfestivalskih produkcij 23. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru 2020.

 09.04.20

Univerzitetna knjižnica Maribor v marcu 2020 ponuja in koordinira testne dostope do sledečih aktualnih e-virov, ki vsebujejo tudi najnovejše informacije o novem koronavirusu:

MEDLINE Complete
Zbirka MEDLINE Complete je najobsežnejši svetovni vir celotnih besedil revij s področja zdravstva, saj zagotavlja celotna besedila več kot 1.800 revij, ki so indeksirane v podatkovni zbirki MEDLINE. Predstavlja popolno orodje za brskanje in za raziskovanje literature s področja medicine in zagotavlja verodostojne zdravstvene informacije o zdravilih, zdravstveni negi, zobozdravstvu, veterini, zdravstvenem sistemu, predkliničnih študijah in informacije z drugih področij.
Zbirka je dosegljiva znotraj vmesnika EBSCOhost Web.

Vstopna povezava za oddaljeni dostop (od doma): http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#m

eBook Clinical Collection
eBook Clinical Collection vključuje več kot 2.000 aktualnih naslovov s področja splošne prakse, različnih specializacij, tem, ki se ukvarjajo z nego in zdravjem ter sorodnih ved. Zbirka je bila oblikovana zlasti za pomoč zdravstvenemu osebju, raziskovalcem in študentom medicine.
Zbirka je dosegljiva znotraj vmesnika EBSCOhost Web.

Vstopna povezava za oddaljeni dostop (od doma): http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#e

DynaMed
DynaMed je na dokazih utemeljena klinično-referenčna zbirka podatkov, ki služi zdravnikom kot orodje za iskanje odgovorov, pripravljenih s strani svetovno priznanih zdravnikov. Namen informacij, utemeljenih na dokazih in objektivnih vsebinah, je izboljšati izzide zdravljenja.
Zbirka je dosegljiva znotraj vmesnika EBSCO kot samostojna baza podatkov.

Vstopna povezava za oddaljeni dostop (od doma): http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#d

Isabel

Isabel podatkovno zbirko uporabljajo zdravniki širom sveta kot pomoč pri postavljanju ali širitvi diferencialne diagnoze. Po vnosu informacij, pridobljenih ob pregledu pacienta, se zdravniku ponudi seznam možnih diagnoz kot pomoč pri razmišljanju in postavitvi natančne končne diagnoze. Zdravnikom omogoča sprejemati boljše odločitve za izbiro pravih preiskav in terapij v krajšem času.

Zbirka je dosegljiva znotraj vmesnika EBSCO kot samostojna baza podatkov.

Vstopna povezava za oddaljeni dostop (od doma): http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#i

Testno obdobje za vse navedene podatkovne zbirke traja do konca meseca maja 2020.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.
Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na e-naslov
bojan.ostir@um.si.

 30.03.20

Obveščamo vas, da konzorcij EIFL omogoča popuste pri plačilu APC-jev pri treh založnikih: De Gruyter, SAGE in Edward Elgar Publishing. Seznam revij s popusti

Slovenski konzorciji so v svojih pogajanjih omogočili popuste plačila APC-jev tudi pri drugih založnikih. Informacije, kako do teh popustov, in založnike najdete v zavihku  Ugodnosti za raziskovalce UM https://libguides.ukm.um.si/odprimoUM/ugodnosti na portalu ODPRIMO:UM https://libguides.ukm.um.si/odprimoUM .


 25.03.20

Obveščamo vas, da je rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič danes izdal posodobljen Načrt Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa. Načrt se posodablja glede na aktualne razmere.

Na podlagi še veljavnih ukrepov Vlade Republike Slovenije in pristojnih ministrstev bo študij na daljavo trajal do preklica.

Podrobnejša navodila so navedena v dopolnjenem Načrtu Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa v priponki in na spletni strani Univerze v Mariboru.

Osnovna navodila za preprečevanje okužbe s koronavirusom so dostopna na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov.

PRILOGA:

Načrt UM za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa (1.4.2020).pdf

Plan of the University of Maribor for Ensuring Continuous work in the Time of Coronavirus

 

Več informacij


10. marec 2020
Z Načrtom Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa se želi:
 • prispevati k zmanjšanju negativnega vpliva in motenj, ki jih lahko povzroči koronavirus na vzgojno-izobraževalno in raziskovalno delo; 
 • opredeliti aktivnosti in kadrovske vire, ki omogočajo delovanje vzgojno-izobraževalnega in raziskovalnega procesa; 
 • zagotoviti učinkovitost organizacije ter vzpostavitev dobre notranje in zunanje komunikacije z
 • izvajalci pedagoškega procesa, ostalimi zaposlenimi, študenti, ministrstvom in javnostjo;
 • zagotoviti zaščito ljudi in omejevanje širjenja infekcije ter obolevnosti v kolektivu, 
 • zagotoviti večjo zdravstveno varnost in osveščenost.

Načrt se bo kontinuirano obnavljal, dopolnjeval in testiral skladno s potrebami. O vseh spremembah boste sproti obveščeni.23.03.20

V času zaprtja knjižnice vam na vaš računalnik s pomočjo programa TeamViewer namestimo orodje za citiranje EndNote X9. Pogoj za namestitev na daljavo je, da ste zaposleni na Univerzi v Mariboru ali imate status študenta Univerze v Mariboru.

Za namestitev orodja se morate predhodno dogovoriti preko elektronske pošte podpora.ukm@um.si. Za komunikacijo preko elektronske pošte uporabljajte izključno elektronski naslov Univerze v Mariboru (um.si ali student.um.si).13.03.20

Obveščamo vas, da bo UKM s ponedeljkom 16. 3. 2020 zaprta za uporabnike.

Zato smo prilagodili delovanje knjižnice.
Izposoja gradiva NE bo mogoča, prav tako ne naročanje oz. rezerviranje gradiva.
Vračanje gradiva je možno preko vračalnika knjig na Miklošičevi ulici.
Uporabniki si lahko izposojeno gradivo tudi podaljšajo preko servisa Moja knjižnica v COBISS+ in z mobilno aplikacijo mCOBISS.

Opomini in izterjava knjižničnega gradiva so ustavljeni.

Uporabnikom so nemoteno na razpolago elektronski viri in druge elektronske storitve.
Uporabnike prosimo, da informacije poiščete na spletni strani oz. pokličete med 8.30 in 14.30:

 • splošne informacije, podaljševanje gradiva, dostop do e-virov: 25 07 431
 • medknjižnična izposoja: 25 07 421
 • izdelava CIP zapisa: 25 07 445
 • bibliografije: 25 07 447

Tajništvo knjižnice je dosegljivo na telefonski številki: 25 07 485

Informacije so dosegljive tudi preko elektronske pošte ukm@um.si.

Hvala za razumevanje12.03.20

Spoštovani uporabniki,

UKM je upoštevajoč Načrt Univerze v Mariboru za zagotavljanje kontinuiranega dela v času pojavljanja koronavirusa sprejela naslednje ukrepe za uporabnike, ki pričnejo veljati v petek, 13. marca 2020 ter bodo veljali do preklica:

1. Zaprejo se vse čitalnice ter v celoti II. in III. nadstropje knjižnice.

2. Odprta bo le izposoja v prvem nadstropju, kjer boste lahko prevzemali naročeno gradivo. Za vračilo gradiva priporočamo uporabo vračalnika knjig, ki je dostopen iz Miklošičeve ulice.

3. Za rezerviranje in podaljševanje gradiva uporabite servis Moja knjižnica v COBISS+ in mobilno aplikacijo mCOBISS oz. e-pošto ukm@um.si ali telefon 02/25-07-429 in 430.

4. Ustavljeni so opomini in izterjava knjižničnega gradiva.

5. V čim večji meri uporabljajte elektronske storitve ter na ta način zmanjšajte število obiskov knjižnice.

Fotokopirnica Sončna pot v pritličju bo delovala nemoteno.

Vse podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani knjižnice www.ukm.um.si, na spletni strani Univerze v Mariboru, na FB strani UK12.03.20

Spoštovani,

skladno z napotki za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom (SARS-CoV-2) prosimo uporabnike in obiskovalce:

 • ki so bolni z znaki akutne okužbe dihal (npr. vročina, kašelj, težko dihanje),
 • ki so se v zadnjih 14 dneh zadrževali na območjih, kjer obstaja povečano tveganje za okužbo z novim koronavirusom ali
 • so bili v tem obdobju v tesnem stiku z bolnikom, pri katerem je bila potrjena okužba z novim koronavirusom,

da NE VSTOPAJO v knjižnico in čitalnico ČUK.

Več informacij na telefonski številki 02/25 07-431.

Napotki v zvezi s koronavirusom UM: https://www.um.si/univerza/medijsko-sredisce/novice/Strani/novice.aspx?p=3010

Ključne informacije NIJZ: https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov


 06.03.20

V sodelovanju z EIFL sta konzorcij COSEC in založnik De Gruyter podpisala pogodbo, ki avtorjem z Univerze v Mariboru prinaša 30-odstotni popust na stroške objav prispevkov (APC) v odprtem dostopu.
Popust velja za prispevke, ki bodo oddani v časovnem obdobju od 26. 02. 2020 do 31. 12. 2021 za objavo v revijah, katerih seznam najdete na http://bit.ly/2wnHU4M.
Več informacij najdete na povezavi https://libguides.ukm.um.si/odprimoUM/ugodnosti
 05.03.20

Danes, 5. 3. 2020, bo po 19. uri zaradi vzdrževalnih del na omrežju moteno delovanje nekaterih servisov (DKUM, oddaljeni dostop do e-virov …).

Prosimo za razumevanje.


 12.03.20

Zaradi trenutne situacije in priporočil pristojnih služb vas obveščamo, da sta predavanji ob 150. obletnici rojstva Alfreda Adlerja za dne 12. 3. 2020 odpovedani in prestavljeni na kasnejši čas.

Hvala za razumevanje


 11.03.20

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorjem o knjigi, ki je izšla pri založbi Sidarta, pogovarjal Tone Partljič.

Sreda, 11. marec, 17.0028.02.20

Spoštovani,

slovensko vozlišče RDA vabi na delavnico o ravnanju z raziskovalnimi podatki, ki bo 11. marca 2020 v Veliki dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Na delavnici bodo udeleženci spoznali izbrane primere uveljavljenih orodij oz. predlog načrtov ravnanja z raziskovalnimi podatki. Predstavljeni bodo tudi postopki štirih slovenskih repozitorijev, ki omogočajo hranjenje in dostop do podatkov. Delavnica je namenjena raziskovalcem, podpornim službam v raziskovalnih institucijah, knjižničarjem in drugim strokovnjakom, ki se pri svojem delu srečujejo z raziskovalnimi podatki.

Delavnica je brezplačna, zaradi lažje organizacije pa prosimo za prijavo do najkasneje 4. marca. Več informacij je na voljo na povezavi.

Prosimo, da vabilo posredujete po svojih komunikacijskih kanalih.

Vljudno vabljeni!

Lep pozdrav,

Koordinacija RDA vozlišča Slovenija03.03.20

Glazerjeva dvorana

Knjigo o sopranistki Vilmi Bukovec bo v Zasedanjih s knjigami predstavil njen avtor Marko Košir.

Torek, 3. marec, 17.00


 02.03.20

Avla

Mariborski fotograf Teodor Veingerl predstavlja ujete trenutke, ustavljene v času. Nekateri med njimi so povsem osebni, nekateri so se zapisali v zgodovino.

Odprtje: ponedeljek, 2. marec, 18.00

Na ogled do 14. marca.24.02.20

Glazerjeva dvorana

SKUPŠČINA KLUBA PRIJATELJEV UKM IN POGOVOR S STOJANOM KERBLERJEM
 

 Z letošnjim Prešernovim nagrajencem za življenjsko delo, fotografom Stojanom Kerblerjem, se bo pogovarjal Aleš Šteger. Pred pogovorom bo redna letna skupščina Kluba prijateljev UKM.

Ponedeljek, 24. februar, 17.00

 21.02.20

Spoštovani uporabniki,
v petek, 21. februarja 2020, bodo med 15. in 17. uro na UM potekala nujna vzdrževalna dela.
Prosimo za razumevanje.20.02.20

Glazerjeva dvorana

S predstojnico Družbenomedicinskega inštituta ZRC SAZU in urednico zbornika dr. Lilijano Šprah se bo pogovarjala Meta Lavrič, mlada raziskovalka na Slovenskem centru za raziskovanje samomora UP IAM.

Četrtek, 20. februar, 17.00


 12.02.20

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorji pogovarjal zelo dober poznavalec Štukljevega življenja in eden od recenzentov knjige, ki jo je izdala Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani – Franček Jauk.

Sreda, 12. februar, 17.00

  

 31.01.20

Likovno razstavišče

Razstavljen bo izbor ilustracij iz stripa Naš Maister ilustratorja, striparja in predavatelja na ALUO Damijana Stepančiča.

Na ogled od 3. do 29. februarja.05.02.20

Glazerjeva dvorana

Spominjanja, ki jih organizira Zveza kulturnih društev Maribor v sodelovanju z UKM, bodo ob kulturnem prazniku posvečena spominu na Prežihovega Voranca – pisatelja in politika.

Sreda, 5. februar, 17.00


 31.01.20

UKM se ob slovenskem kulturnem prazniku z razstavo, povezano s knjigo, poklanja fotografu Stojanu Kerblerju, letošnjemu prejemniku Prešernove nagrade za življenjsko delo. 

Knjižno razstavišče
Na ogled od 7. do 29. februarja.


 28.01.20

Izpitno obdobje se je začelo - študentom želimo veliko novih spoznanj in uspešno opravljanje izpitov!

Prostor za študij, učbenike, elektronske vire, navdih in dobre želje najdete tudi v knjižnici.

Čitalnica ČUK je v izpitnem obdobju, od 27. januarja do 21. februarja, odprta od 9. do 24. ure, ob nedeljah pa od 18. do 24. ure.


 27.01.20

Rektor Univerze v Mariboru je sodelavki UKM dr. Vlasti Stavbar podelil Nagrado Univerze v Mariboru za strokovno delo.

Dr. Vlasta Stavbar, vodja Enote za domoznanstvo in posebne zbirke UKM, se je s svojim dolgoletnim delom v UKM izkazala z vrhunskimi prispevki, ki so izjemno pozitivno vplivali na strokovni razvoj domoznanstva v okviru slovenskega knjižničarstva ter na rast ugleda Univerzitetne knjižnice in Univerze v Mariboru kot ustanove.

Svečano listino Univerze v Mariboru je zaradi odličnega sodelovanja z UKM ter prenosom znanja prejelo podjetje Tenzor d.o.o.

Dr. Vlasti Stavbar in podjetju Tenzor iskreno čestitamo!


 29.01.20

Glazerjeva dvorana

V Spominjanjih, ki jih organizira Zveza kulturnih društev Maribor v sodelovanju z UKM, bo jubilant govoril o svoji ustvarjalni poti, o njem pa bosta spregovorila tudi Ilka Riedl in Tone Partljič.

Sreda, 29. januar, 17.00

 


 16.01.20

Glazerjeva dvorana

Mednarodno znanstveno srečanje v sklopu projekta ŠOA – spominjajmo se 2020, ki ga organizira Sinagoga Maribor s soorganizatorji – UKM, Prvo gimnazijo Maribor in III. gimnazijo Maribor.

Petek, 24. januar, 9.00


 22.01.20

Glazerjeva dvorana

Film režiserja Roberta Kaczmareka (2019, 57 min.) je pripravil Inštitut za narodni spomin iz Varšave; dogodek v sklopu projekta ŠOA – spominjajmo se 2020, ki ga organizira Sinagoga Maribor s soorganizatorji.

Sreda, 22. januar, po odprtju razstave v Avli, ki bo ob 17.0022.01.20

Avla

Razstava je posvečena poljskim diplomatom, ki so med drugo svetovno vojno reševali Jude; dogodek v sklopu projekta ŠOA – spominjajmo se 2020 v organizaciji Sinagoge Maribor in soorganizatorjev.

Odprtje: sreda, 22. januar, 17.00, odprtju bo sledila projekcija filma v Glazerjevi dvorani

Na ogled do 29. februarja.23.01.20

Komisija za raziskovalno in razvojno delo Univerze v Ljubljani ter nacionalna točka OpenAIRE-Advance organizirata delavnico o odprti znanosti, namenjeno raziskovalcem.

Delavnica bo potekala v četrtek, 23. januarja 2020, med 9. in 15. uro na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, na spletu pa si bo mogoče ogledati neposredni prenos.

Program in druge informacije o delavnici:

Udeležba na delavnici v prostorih Pravne fakultete je brezplačna, potrebna pa je prijava prek spletnih strani delavnice. Za spremljanje video prenosa prijava ni potrebna.


 13.01.20

UKM objavlja prosto delovno mesto Vodja enote za informatiko in digitalno knjižnico.
Rok za prijavo kandidatov: 28.1.2020

Razpis15.01.20

Glazerjeva dvorana

Predstavitev knjige Marka Koširja, Mladena Bogića in Josipa Orbanića

Avtorji bodo v Zasedanjih s knjigami predstavili monografijo o vseh vozilih te vrste pri nas od leta 1903 do današnjih dni.

Sreda, 15. januar, 17.0008.01.20

Obveščamo vas, da trenutno ne deluje oddaljen dostop do elektronskih virov UM.
Težavo odpravljamo.
Hvala za razumevanje!09.01.20

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami bo v pogovoru z avtorico predstavljena najnovejša knjiga iz zbirke Pojmovniki, ki izhaja pri Založbi Aristej.

Četrtek, 9. januar, po odprtju razstave, ki bo ob 17. uri v Likovnem razstavišču.06.01.20

Avla

Razstavljen bo izbor ilustracij iz stripa Naš Maister ilustratorja, striparja in predavatelja na ALUO Damijana Stepančiča.

Razgiban, napet in zgodovinsko verodostojen strip o Rudolfu Maistru bosta 14. januarja ob 17. uri. predstavila avtor besedil Mihael Glavan in ilustrator Damijan Stepančič.

Na ogled od 7. do 20. januarja 2020.06.01.20

Likovno razstavišče

Razstava ilustracij, ki jih za knjižno zbirko Pojmovniki riše priznani slovenski stripar in ilustrator Izar Lunaček.

Odprtje: četrtek, 9. januar, 17.00; sledil bo pogovor ob knjigi Migracijski pojmovnik.

Na ogled do 1. februarja 2020.


 23.12.19

V petek, 20. decembra 2019, so bile v Plečnikovi čitalnici Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani podeljene Čopove diplome za leto 2019.
Čopove diplome so najvišje državne nagrade za izjemne uspehe na področju knjižničarstva, ki so širšega družbenega pomena in prispevajo k napredku stroke.

Iz utemeljitve:
»Vodilo delovanja dr. Jerneje Ferlež je nenehno prepletanje strokovnega dela z udejstvovanjem v širšem družbenem okolju. V središču njenega strokovnega in znanstveno raziskovalnega polja ostaja človek kot osnovni gradnik humanosti in družbenosti. Z izredno tenkočutnostjo do uporabnikov knjižničnih storitev postavlja gledišče posameznika vedno v ospredje in središče svojega strokovno znanstveno raziskovalnega načina delovanja.«16.12.19

Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM) v decembru 2019 dodatno ponuja in koordinira testne dostope do sledečih e-virov:

statista – statistični podatki o trgih in potrošnikih

Statista je v svetovnem merilu ena največjih platform, ki ponuja statistike in podatke o različnih trgih. Dostopnih je več kot 1,5 milijona statistik, napovedi, dosjejev, poročil in infografik za 80.000 področij iz več kot 22.500 virov. Vsebina je kombinacija ekonomskih podatkov, vpogledov v obnašanje potrošnikov, anket in demografskih trendov – tako je moč najti podatke o vrednosti trga hrane za hišne ljubljenčke v Združenem kraljestvu, do deleža populacije, ki bere dnevno časopisje na Norveškem ali o številu igralcev mobilnih igric na Kitajskem…

Podatki se lahko prenašajo na računalnik v štirih različnih formatih, akademskemu osebju je dovoljena uporaba v publikacijah (npr. predstavitev na konferencah), podprto je tudi avtomatsko citiranje. Več o platformi najdete na spletni strani ponudnika, kjer se nahajajo tudi učni pripomočki. Testno obdobje traja do konca meseca februarja 2020.

Vstopna povezava: http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#s

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.
Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.


 06.12.19

Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM)

v decembru 2019 ponuja in koordinira testne dostope do naslednjih e-virov:

EBONITETE.SI – zakladnica poslovnih informacij
EBONITETE.SI je aplikacija, ki ponuja množico informacij o poslovanju podjetij, ki so potrebne za učinkovito sprejemanje odločitev in obvladovanje tveganj, predvsem na področju nabave, prodaje, financ, računovodstva in kontrolinga. Na enem mestu lahko pridobite splošne, računovodske in ostale finančne podatke o izbranem podjetju, ki so primerni za poglobljene analize in študije (predvsem modul STATISTIKA).

V času testiranja je na voljo paket NAPREDNI PLUS, ki ponuja napredne vsebine in funkcionalnosti. Testno obdobje traja do konca leta 2019. Vir je v celoti dostopen znotraj univerzitetnega računalniškega omrežja, omogočen je tudi oddaljeni dostop.

Vstopna povezava: http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#e

Oxford Journals Collection – znanstvene revije v online e-obliki
Oxford Journal Collection je zbirka 357 prestižnih multidisciplinarnih znanstvenih časopisov. Producent zbirke je založba Oxford University Press, ki je del Univerze v Oxfordu. Vsebinsko zbirka pokriva različna področja medicine, bioloških znanosti, matematike in fizike, prava, humanistike ter družboslovja, mnoge revije iz zbirke so indeksirane v najpomembnejših citatnih zbirkah. Zbirka je dosegljiva prek vmesnika Oxford Academic Journals, podrobneje pa je opisana v predstavitveni brošuri. Testno obdobje traja do konca januarja 2020.

Vstopna povezava: http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#o

 

ProQuest Primary Sources
ProQuest Primary Sources je zbirka ProQuestovih baz podatkov oz. informacijskih virov, ki omogoča dostop do primarnih virov in dokumentov, od časnikov, časopisov, revij, knjig, do vladnih dokumentov (USA, UK) in drugih virov. Primary Sources kot zbirka zbirk podpira vsebinsko različna in posebna področja. Testno obdobje traja do 3. januarja 2020.

V tokratnem testiranju so na voljo različne zbirke, ki so dostopne prek različnih iskalnih vmesnikov:

American Periodicals‎  (1740–1940)
Art & Architecture Archive‎  (1860–2015)
Digital National Security Archive‎
Early English Books Online 
Early European Books
History Vault US Military Intell Reports 1911–1944
History Vault World War II
Periodicals Archive Online‎
ProQuest Historical Newspapers: The Guardian and The Observer‎ 
Trench Journals and Unit Magazines of the First World War‎
Psychological Experiments Online

Vstopna povezava: http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#p

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente.
Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.10.12.19

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami se bo s pisateljem, scenaristom, režiserjem in blogerjem pogovarjala gospa Milena Avsec. Pogovoru bo sledilo srečanje bralnega kluba in Kluba prijateljev UKM.

Torek, 10. december, 17.00       03.12.19

Novo Unescovo priporočilo spodbuja dostop do izobraževalnih virov za vse

V smeri kakovostnega izobraževanja in dostopa do informacij za vse, je UNESCO storil  pomemben korak - generalna skupščina Unesca je sprejela Priporočilo o odprtih izobraževalnih virih (ang. Open Educational Resources - OER). Novo priporočilo bo podprlo razvoj in izmenjavo odprtih licenčnih učnih gradiv, ki bodo koristili študentom, učiteljem in raziskovalcem po vsem svetu. "Priporočilo OER bo prispevalo k  oblikovanju odprtih in vključujočih družb znanja in k doseganju ciljev trajnostnega razvoja ZN," je poudaril g. Moez Chakchouk, pomočnik generalnega direktorja Unesca za komunikacije in informiranje.

https://en.unesco.org/news/new-unesco-recommendation-will-promote-access...29.11.19

Knjižno razstavišče
Avtorja razstave v sklopu projekta Stičišča češke in slovenske kulture ... v literaturi sta Peter Kuhar in Borut Gombač. 

Odprtje: četrtek, 5. december, 17.00

Slavnostni nagovor: dr. Boštjan Žekš, svetovalec predsednika Republike Slovenije.
Kulturni program: Marko Mandir, bas, Adriana Magdovski, klavir.

Odprtju bo sledil pogovor v Glazerjevi dvorani.

Glazerjeva dvorana
VEZI MED ČEŠKO IN SLOVENSKO KNJIŽEVNOSTJO: pogovor ob odprtju razstave

Z novinarjem, prevajalcem in poznavalcem češke kulture Petrom Kuharjem ter lektorjem za slovenščino na graški univerzi, prej na univerzah v Katovicah in Pragi, dr. Andrejem Šurlo se bo pogovarjal Borut Gombač.

Četrtek, 5. december– po odprtju razstav, ki se prične ob 17. uri

Na ogled do 1. februarja 2020.

 05.12.19

Likovno razstavišče

Kustos razstave hrvaškega akademskega slikarja Nenada Opačića je Mario Berdič.

Odprtje: četrtek, 5. december, 17.00

Na ogled do 4. januarja 2020.

 04.12.19

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorjem pogovarjal urednik in direktor založbe Beletrina Mitja Čander.

Sreda, 4. december, 17.00          

 02.12.19

Avla

Fotografska razstava članov Fotografskega društva TOTIFOTO

Razstavljajo Cvetka Zavernik, Anita Bračič Nemec, Suzana Pomer, Breda Jurečko, Dušanka Mlakar, Mojca Šoštarič, Andreja Cvetko, Bojan Zavernik, Dušan Bagar, Aleš Žiberna, Marjan Hren, Edvard Weiss, Igor Mlakar, Oliver Kolenič, Nikola Ivanuša, Iztok Kobal, Viljem Šetar, Andrej Kresnik, Miran Mežnar, Zdenko Frangež, Slavko Neral.

Odprtje: ponedeljek, 2. december, 18.00

Na ogled do 4. januarja 2020.

 25.11.19

Sodelavka UKM dr. Vlasta Stavbar, zgodovinarka in bibliotekarka, specialistka za domoznanstvo, urednica Časopisa za zgodovino in narodopisje je na Dnevu kulturnih društev Maribora prejela Karlinovo medaljo s priznanjem.

Sodelavki čestitamo!26.11.19

Glazerjeva dvorana

Predstavitev knjige Aleša Gabriča.

V Zasedanjih s knjigami se bo z dr. Alešem Gabričem o knjižni noviteti pogovarjala zgodovinarka dr. Vlasta Stavbar.

Torek, 26. november, 17.0021.11.19

Glazerjeva dvorana

V Spominjanjih bosta o Brandlovi uvodoma spregovorili zasl. prof. dr. Manica Špendal in dr. Karmen Salmič Kovačič. Dogodek organizirata Zveza kulturnih društev Maribor in UKM.

Četrtek, 21. november, 17.0014.11.19

Glazerjeva dvorana

Literarni dogodek organizirata Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete UM in UKM.

Sreda, 20. november, 17.00 14.11.19

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami se bosta ob svetovnem dnevu filozofije z avtorjem pogovarjala dr. Nenad Miščević in dr. Rudi Kotnik, pogovor bo moderiral dr. Bojan Borstner.

Torek, 19. november, 17.0022.11.19

Likovno razstavišče

 Organizator razstave je Center za socialno delo Maribor, sodelujejo umetniki Boris Beja, Mina Fina, Jaka Babnik, Valerie Wolf Gang, Hana Karim, Nina Koželj, Tadej Vaukman, Tanja Radež in Saša Bezjak.

Odprtje: petek, 22. november, 17.00

Na ogled do 30. novembra.13.11.19

UKM objavlja prosto delovno mesto Vodja enote za informatiko in digitalno knjižnico . Rok za prijavo kandidatov: 21.11.2019

Razpis14.11.19

Učilnica Brede Filo

Univerzitetna knjižnica Maribor organizira izobraževanje in predstavitev informacijskih virov Oxford


v četrtek, 14. novembra, 10.00–(predvidoma) 11.30 v Učilnici Brede Filo Univerzitetne knjižnice Maribor, Gospejna 10.

Oxford Art Online
Oxford Music Online
Oxford Academic Journals

Nekatere zbirke ponudnika Oxford University Press imamo na Univerzi v Mariboru naročene že dlje časa, nekatere so novost.

Oxford Music Online je temeljna enciklopedija muzikologije in glasbe nasploh.
Oxford Art Online je temeljna enciklopedija umetnosti – slikarstva, kiparstva, arhitekture in dekorativnih umetnosti.
Namen predstavitve je spodbuditi uporabo obeh zbirk.
Zbirka e-časopisov Oxford Journals Collection bo v mesecu decembru na voljo za testiranje.

Predstavitev, ki bo v angleškem jeziku, bo izvedla ga. Marzena Giers-Fidler, predstavnica založbe Oxford University Press.

Vabljeni!

Več o virih najdete na spletni strani ponudnika.

Prosimo vas, da o dostopu in predstavitvi obvestite tudi vaše kolege in študente.

 13.11.19

Glazerjeva dvorana

Predstavitev knjige Ivana Šprajca
V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorjem pogovarjala vodja Raziskovalne postaje ZRC SAZU Maribor dr. Mateja Ratej.

Sreda, 13. november, 17.00

 06.11.19

UKM objavlja prosto delovno mesto Samostojni strokovni delavec VII/1 v Enoti za izposojo in posredovanje dokumentov za določen čas. Rok za prijavo kandidatov: 11.11.2019.

Razpis29.10.19

Knjižno razstavišče

ZNANSTVENE IN STROKOVNE MONOGRAFIJE TER UNIVERZITETNI UČBENIKI AVTORJEV EPF, IZDANI V ZADNJEM DESETLETJU

Razstavo ob 60. obletnici Ekonomsko-poslovne fakultete Maribor bo odprla prodekanica EPF prof. dr. Zdenka Ženko, avtorja sta Ines Luetić Gusel (EPF) in Miloš Petrovič (UKM).

Odprtje: sreda, 6. november, 13.00

Na ogled do 30. novembra.

 29.10.19

Avla

VIDNO IN NEVIDNO GLEDALIŠČE

Izbor gledaliških plakatov iz Zbirke drobnih tiskov UKM je ob 100-letnici SNG pripravila Gabrijela Kolbič.

Na ogled do 16. novembra.

 29.10.19

Glazerjeva dvorana

POGLED IZZA MEJE: predstavitev knjige Bojana Brezigarja

V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorjem pogovarjal novinar Večera Boris Jaušovec.

Četrtek, 7. november, 17.00

 29.10.19

Glazerjeva dvorana

OSEBNOSTI SLOVENSKE MEDICINE: znanstveno srečanje

Dogodek, na katerem bo predstavljenih 19 osebnosti iz sveta medicine, organizirajo Raziskovalna postaja ZRC SAZU Maribor, Medicinska fakulteta UM in UKM.

Torek, 5. november, 9.00–16.00

 

 28.10.19

Glazerjeva dvorana

V Spominjanjih se bo z jubilantko pogovarjala mag. Majda Potrata. Dogodek organizira Zveza kulturnih društev Maribor.

Ponedeljek, 28. oktober, 17.0021.10.19

Koordinacija RDA vozlišča Slovenija vas v novembru vljudno vabi v Maribor na sklop dogodkov pod naslovom Odprta znanost. Prvi del se bo v četrtek, 14. novembra 2019, začel s konferenco ODPRTI RAZISKOVALNI PODATKI V SLOVENIJI, ki ji bo sledil sestanek delovne skupine vozlišča za koordinacijo infrastrukturnih podatkovnih storitev, popoldne pa predstavitev Nacionalne iniciative za slovensko skupnost odprte znanosti in delavnica o odprti znanosti. Bogat program Delavnice za raziskovalce se bo zaključil v petek, 15. novembra 2019.


Soorganizatorji srečanja so RDA vozlišče Slovenija, društvo Mlada akademija Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, projekt NI4OS-Europe (National Initiatives for Open Science in Europe), Univerzitetna knjižnica Maribor in zavod Arnes. Dogodek je del aktivnosti, ki jih izvaja Research Data Alliance (RDA) vozlišče Slovenija skozi projekt razpisa RDA EU 4.0 v koordinaciji Arhiva Družboslovnih podatkov. RDA je mednarodna članska organizacija, ki se osredotoča na razvoj infrastrukturnih in skupnostnih dejavnosti, ki zmanjšujejo ovire pri izmenjavi in deljenju podatkov. Združenje pospešuje podatkovne inovacije po vsem svetu. Cilj vozlišča RDA Slovenija je delovati kot dolgoročna osrednja točka srečevanja med RDA in strokovnjaki s področja dela s podatki, raziskovalnimi agencijami in drugimi zainteresiranimi stranmi v Sloveniji.

Konferenca je namenjena predvsem izmenjavi informacij o delovanju in načrtih posameznih storitev in projektov, povezanih z raziskovalnimi podatki. Poseben poudarek bo na koordinaciji infrastrukturnih storitev za podporo ravnanju z raziskovalnimi podatki, uveljavitvi načel Nacionalne strategije odprtega dostopa do znanstvenih raziskav in raziskovalnih podatkov (↗) in pregledu trenutne situacije glede odprtih raziskovalnih podatkov po posameznih področjih znotraj slovenske raziskovalne skupnosti. K razpravi na konferenci so vabljeni nosilci vzpostavljenih infrastrukturnih dejavnosti na področju raziskovalnih podatkov in njihovi snovalci, raziskovalci, oblikovalci raziskovalne politike in njeni izvajalci, predstavniki akademskih in raziskovalnih ustanov in drugi, delavnica pa je namenjena akademskemu osebju in raziskovalcem z vseh področij znanosti, predvsem tistim na začetku karierne poti.


Več o dogodkih v PROGRAMU.


Dogodek je brezplačen, prosimo pa, da se nanj PRIJAVITE.
 

Vabljeni!

 21.10.19

Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) je objavila drugi Javni razpis za povračilo stroškov znanstvenih objav v zlatem odprtem dostopu (za leto 2019) (v nadaljevanju: javni razpis).

Predmet javnega razpisa je povračilo stroškov znanstvenih objav, ki so bile objavljene v zlatem odprtem dostopu in je bilo plačilo teh stroškov (v nadaljevanju: stroški APC) izvedeno med 2. 11. 2018 in 1. 9. 2019. Znanstvene objave morajo biti v skladu s Pravilnikom o postopkih (so)financiranja in ocenjevanja ter spremljanju izvajanja raziskovalne dejavnosti razvrščene vsaj v kategoriji A'.

Javni razpis je v skladu z Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015–2020 ter omogoča približevanje načelom Načrta S (ang. Plan S)  zavezništva agencij za financiranje raziskovalne dejavnosti in Evropske komisije (Koalicija S, ang. Coalition S). Podrobnejše informacije so dosegljive  v spletni rubriki Odprt dostop.

Rok za oddajo prijav je 25. 10. 2019 do 14. ure.

Obseg sredstev za realizacijo javnega razpisa znaša okvirno 450.000 EUR. Razpis bo realiziran skladno s proračunskimi zmožnostmi.

 25.10.19

Glazerjeva dvorana

Knjigo bodo predstavili prevajalka dr. Fanika Krajnc - Vrečko, dr. Vincenc Rajšp (Slovenski inštitut na Dunaju) in urednik knjige in zbirke dr. Luka Vidmar (ZRC SAZU).

Petek, 25. oktober, 13.00

 22.10.19

Glazerjeva dvorana

Predstavljena bo vrsta opernih zvezd, ki so nastopile na mariborskih opernih odrih, predstavitev nekaterih pa bo pospremljena tudi s posnetki njihovih nastopov.

Torek, 22. oktober, 17.0016.10.19

Zabavna šola filma za vse generacije.
OSNOVE ANIMIRANEGA FILMA
Izvajalca:
Jože Slaček, Kristijan Robič
KJE: Univerzitetna knjižnica Maribor, Glazerjeva dvorana
KDAJ: 22. november 2019—24. april 2020
Informacije in prijave do 25. novembra 2019 na http://www.ukm.si/,
po e-pošti karmen.salmic@um.si, po tel. (02) 25 07 472, 031 705 471

FilMika
OSNOVE ANIMIRANEGA FILMA
Filmika – zabavna šola filma za vse generacije že tretjič vabi k vpisu v okviru kulturno-umetniškega opismenjevanja Univerzitetne knjižnice Maribor. Prvič (2013) in drugič (2014/15) je bila posvečena igranemu filmu, tokrat pa bo umetniškemu svetu animacije. V šestmesečni šoli (24 srečanj po 3 šolske ure) boste dobili celovit vpogled v tehnike, zgodovino, izdelavo in produkcijo animiranega filma. Seznanili se boste z osnovami, ki vam bodo omogočale nadgrajevanje in ustvarjanje na tem področju. Teoretično delo se bo prepletalo s praktičnim, odvisno od vaše želje in aktivnosti. Lahko boste ostali zgolj opazovalci. Predznanje ni potrebno.
Šola bo potekala od 22. novembra 2019 do 24. aprila 2020, pretežno ob ponedeljkih, v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor od 16.30 do 19. ure. Vodil jo bo Jože Slaček ob asistenci Kristijana Robiča.
Cena šole je 240 EUR, z možnostjo plačila na 6 obrokov (nov.–apr.). Za prijavo velja ob izpolnjeni prijavnici plačilo prvega obroka. Prijavnica in navodila za plačilo so v priponki.
Ne zamudite priložnosti, pridružite se čarobnemu svetu animacije.
V L J U D N O  V A B L J E N I !

PROGRAM

PRIJAVNICA
 24.10.19

 

Čitalnica ČUK, UKM

Univerzitetna knjižnica Maribor vabi na ogled dokumentarnega filma v mednarodnem tednu odprtega dostopa:

Dokumentarni film Paywall: The Business of Scholarship se ukvarja s temo odprtega dostopa na področju raziskovanja in znanosti ter prikazuje, kako vodilne založbe znanstvene literature na račun raziskovalcev in knjižnic kujejo velike dobičke.

Na okrogli mizi na temo odprtega dostopa bodo sodelovali: red. prof. dr. Janja Hojnik, red. prof. dr. József Györkös, red. prof. dr. Zoran Ren, izr. prof. dr. Andraž Stožer in mag. Dunja Legat.

24.10.2019 ob 17:30

 

 

 

 

 22.10.19

Čitalnica ČUK, UKM

Univerzitetna knjižnica Maribor vabi na dogodke v mednarodnem tednu odprtega dostopa:

Predavanje »Kaj moram vedeti o odprtem dostopu?«
(B. Korez, B. Klemenčič, J. Grašič)

Odprti dostop do znanstvenih publikacij je v okviru evropskega raziskovalnega programa obvezen. Predstavili vam bomo, kaj glede odprtega dostopa od raziskovalcev pričakuje Evropska skupnost, kako to doseči, kako vnesti svoja dela v DKUM in druge koristne informacije.

22., 23. in 24. 10. 2019 ob 10.00

Predavanja so vključena v sklop izobraževanj Izpopolni UM: Prijava

Čitalnica ČUK, UKM

Ogled dokumentarnega filma Paywall in okrogla miza »Odprimo:UM«

Dokumentarni film Paywall: The Business of Scholarship se ukvarja s temo odprtega dostopa na področju raziskovanja in znanosti ter prikazuje, kako vodilne založbe znanstvene literature na račun raziskovalcev in knjižnic kujejo velike dobičke.

Na okrogli mizi na temo odprtega dostopa bodo sodelovali: red. prof. dr. Janja Hojnik, red. prof. dr. József Györkös, red. prof. dr. Zoran Ren, izr. prof. dr. Andraž Stožer in mag. Dunja Legat.

24.10.2019 ob 17:30

 15.10.19

Obveščamo vas, da bo v torek, 15. oktobra 2019, potekala izvedba nadgradnje strojne opreme na strežniku detektorja podobnih vsebin. V času posega spletna stran DKUM in spletne storitve detektorja ne bodo dosegljive, kar bo vplivalo tudi na vtičnik za preverjanje podobnih vsebin v okolju Moodle. Nadgradnja se bo pričela okrog 9. ure zjutraj in lahko traja večji del dneva.

Hvala za razumevanje.17.10.19

Glazerjeva dvorana

Predvajanje filma, ki prinaša celovit pogled prof. Franja Štiblarja na ekonomsko in družbeno situacijo v Sloveniji. Z njim se bo pogovarjal odgovorni urednik časnika Večer Matija Stepišnik.

Četrtek, 17. oktober, 17.0016.10.19

Čitalnica ČUK

Delavnico bodo ob Evropskem dnevu oživljanja izvedli študenti Medicinske fakultete v Mariboru – člani Društva študentov medicine Maribor.

Sreda, 16. oktober, 10.00   

 14.10.19

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami bosta v tednu Borštnikovega srečanja knjigo predstavila avtorica in pisatelj ter poznavalec gledališča Tone Partljič. Z njima se bo pogovarjala dr. Ignacija Fridl Jarc.

Ponedeljek, 14. oktober, 17.0011.10.19

Avla

Branje poezije z brezdomci.

Petek, 11. oktober, 10.0010.10.19

Glazerjeva dvorana

PREDSTAVITEV ZBORNIKA O LITERARNI VEČJEZIČNOSTI

Sodelujejo doc. dr. Alenka Koron (urednica), prof. dr. Andrej Leben (urednik), red. prof. dr. Silvija Borovnik, Sašo Zver, BA in Felix Kohl, MA. Prireditelji: Inštitut za slavistiko Univerze v Gradcu, ZRC SAZU, Oddelek za slovanske jezike in književnosti in Oddelek za germanistiko UM FF.

Četrtek, 10. oktober, 17.00

 09.10.19

Pod arkadami UKM

Dogodek ob začetku študijskega leta, v soorganizaciji s ŠOUM. Študentski oktober v UKM.

Sreda, 9. oktober, 19.0009.10.19

Velika čitalnica, 3. nadstropje

Nov usmerjevalni sistem UKM bomo predstavili skupaj z ljudmi, po katerih so poimenovane študijske sobe. Študentski oktober v UKM.

Sreda, 9. oktober, 17.0004.10.19

Pod arkadami UKM

Prodaja odpisanega knjižničnega gradiva po simboličnih cenah. Študentski oktober v UKM.

Torek, 8. oktober–četrtek, 10. oktober, 11.00–17.0008.10.19

Avla

V okviru Študentskega oktobra bo predaval znanstvenik, ki spoznanja iz fizike zanimivo povezuje z družbenimi pojavi in ekonomskimi zakonitostmi.

Torek, 8. oktober, 17.0030.09.19

Vabljeni na pester izbor dogodkov ob začetku študijskega leta. Pripravili smo predavanje, koncert, šahovski turnir, tržnico pod arkadami in predstavitev novega usmerjevalnega sistema UKM – vabljeni bruci, študenti in vsi drugi. Spoznajte knjižnico kot prostor učenja, raziskovanja, navdiha in druženja.30.09.19

Študenti in raziskovalci, vabljeni na kratko predstavitev orodja za citiranje in organizacijo referenc EndNoteX9. Predstavitev bo potekala v štirih terminih v oktobru.

Prijavite se na povezavi https://bit.ly/2nUNk2X.20.09.19

UM, Univerzitetna knjižnica Maribor, išče sodelavca v Enoti za informatiko in digitalno knjižnico.

Vse zainteresirane kandidate/kandidatke vabimo, da pošljejo vlogo skupaj z življenjepisom na  elektronski naslov: tajnistvo.ukm@um.si ali po pošti na naslov: Univerza v Mariboru, Univerzitetna knjižnica Maribor, Gospejna ulica 10, 2000 Maribor. Vloge sprejemamo do 20.10.2019.

Razpis19.09.19

Glazerjeva dvorana

V prisotnosti rektorja prof. dr. Zdravka Kačiča bodo v razpravi sodelovali predstavniki MOM in UM. Sovoditelja bosta nekdanja predsednica mestne skupščine Magdalena Tovornik in nekdanji rektor in župan zasl. prof. dr. Alojz Križman - v okviru prireditev ob stoletnici rojstva prvega rektorja Univerze v Mariboru Vladimirja Bračiča.

Ponedeljek, 23. september, 17.0024.09.19

Čitalnica ČUK

Predstavitev spletne platforme, ki omogoča vpogled v evalvacijo raziskovalnega dela, bosta v angleškem jeziku izvedla Josef Jilek in Marko Zovko, predstavnika Clarivate Analytics.

Torek, 24. september, 9.00

InCites je spletna platforma, ki omogoča vpogled v evalvacijo raziskovalnega dela. Ponudnik in producent tega orodja in podatkovne zbirke je Clarivate Analytics (prej Thomson Reuters), ki ga poznamo tudi kot ponudnika informacijskih servisov kot so Web Of Science, Journal of Citations Report …

Testni dostop do InCites je omogočen do 12. oktobra 2019. Za prijavo v servis je potreben osebni uporabniški račun, ki si ga predhodno kreirate v informacijskem servisu Web Of Science (WoS). V Incites se nato z uporabo avtorizacijskih podatkov WoS osebnega uporabniškega računa prijavite neposredno na naslovu incites.clarivate.com ali iz seznama elektronskih virov UKM. Več o viru najdete na spletni strani ponudnika.

Vaše mnenje o spletni platformi InCites lahko pošljete na e-naslov bojan.ostir@um.si.

 12.09.19

Knjižno in Likovno razstavišče, Avla, Miklošičeva ulica

Razstavo v vseh knjižničnih razstaviščih in na ulici, med knjižnico in gledališčem, s katero se UKM poklanja stoletnici SNG Maribor, so pripravile dr. Jerneja Ferlež, Gabrijela Kolbič, dr. Karmen Salmič Kovačič in dr. Vlasta Stavbar.

Odprtje: sobota, 21. september, 18.00

Na ogled do 26. oktobra.

 13.09.19

Likovno razstavišče
Avtor, gost letošnjega festivala Vilenica, bo knjigo predstavljal v Švicarskem knjižnem kotičku UKM. Dogodek bo povezovala literarna kritičarka in prevajalka Tanja Petrič.
Petek, 13. september, 11.00
 05.09.19

Glazerjeva dvorana

Z avtorjem se bo pogovarjal in dogodek povezoval Dominik Olmiah Križan, pesmi bosta interpretirala Vojko Zidar in Mitja Reichenberg, predvajani bodo tudi odlomki iz filmov skupine W.O.R.M.S. režiserja Uroša Smaska.

Četrtek, 19. september, 17.0010.10.19

Univerzitetna knjižnica Maribor v okviru »Študentskega oktobra 2019« vabi  vse ljubitelje šaha,
da se  v četrtek, 10. 10. 2019, udeležijo 8.  šahovskega turnirja UKM, ki bo potekal  od 17. ure naprej!

Igralo se bo  v 10 minutnih hitro poteznih partijah!
Udeležba na turnirju je brezplačna.
Zmagovalci turnirja dobijo knjižne nagrade.

Rok za oddajo prijave na šahovski turnir je najkasneje do ponedeljka, 7. oktobra 2019 oziroma do zasedbe prostih mest.

Prijavite se lahko na tej povezavi ali osebno v knjižnici.

 06.09.19
Avla
 
GREMO NA LUNO: Zaradi slabega vremena tokrat v Glazerjevi dvorani.

Sprehod iz serije Iz knjižnice v mesto bodo vodili dr. Igor Žiberna (FF UM) ter Boža Janžekovič in
Renata Močnik (UKM).
 
Petek, 6. september, 18.0030.08.19
Glazerjeva dvorana
 
O knjigi, ki je izšla pri Založbi Pivec, se bo v Zasedanjih s knjigami z avtorico, dr. Mojco Ramšak, pogovarjal Stane Kocutar.
 
Torek, 3. september, 17.0030.08.19
Likovno razstavišče
 
BOJAN GOLČAR: POSLEDICE – DAN PO JUTRIŠNJEM
 
Golčarjeve impresivne fotografije so njegov umetniški komentar vizije posledic človekovih radikalnih
posegov v naravno okolje, Festival fotografije Maribor 2019.
 
 
Avla
 
POKRAJINA: fotografska razstava
 
Skupinska razstava članic in članov Fotokluba Maribor v okviru Festivala fotografije Maribor 2019.
Odprtje obeh razstav Festivala fotografije Maribor 2019: četrtek, 5. september, 18.00
Na ogled od 5. do 18. septembra.

 23.09.19

Spoštovani bruci!

Želite, da postane opravljanje študijskih obveznosti preprosto in učinkovito?

V prihodnjem tednu, tik pred začetkom študijskega leta, tudi v UKM pričenjamo z dogodki v okviru Uvajalnega tedna. Da bi brucem približali poti iskanja informacij, smo pripravili pester program predstavitev knjižnice in njenih storitev.

Vabljeni!

 

 10.07.19

Od naslednjega tedna dalje velja za poslovanje UKM poletni delovni čas:

Ponedeljek, 15. julij – sobota, 17. avgust 2019

- ponedeljek, torek, četrtek in petek od 8. do 14. ure
- sreda od 8. do 17. ure
- sobota od 9. do 13. ure
 

Čitalnica ČUK

15. 7.–17. 8. 2019

20. 6.–13. 7. 2019, 19. 8.–14. 9. 2019

ponedeljek–sobota od 12. do 24. ure

ponedeljek–sobota od 9. do 24. ure

nedelja od 18. do 24. ure

nedelja od 18. do 24. ure


 17.06.19

Anketni vprašalnik najdete na strani Kako sem zadovoljen s storitvami UKM, pri informatorju ali v čitalnicah. Vaše odgovore pričakujemo do 29. 6. 2019.

Hvala za sodelovanje!

Komisija za kakovost UKM

 14.06.19

V preteklem letu smo v Univerzitetni knjižnici Maribor od dedičev dobili v dar zajeten izbor portretne, reporterske in umetniške fotografije mojstra Boga Čerina (1947-2017). S pregledno poletno domoznansko razstavo bomo v treh razstaviščih UKM razgrnili del gradiva iz njegove dragocene zapuščine. Avtorica razstav je Gabrijela Kolbič.

Knjižno razstavišče
DOKUMENTARNA, REPORTERSKA FOTOGRAFIJA IN DOKUMENTARNO GRADIVO

Likovno razstavišče
AKTI

Avla
PORTRETI

Odprtje: četrtek, 20. junij, 17.00
Govornika:
Matej Peljhan iz Fotografske zveze Slovenije
Branimir Ritonja v imenu Fotokluba Maribor
Umetniški program: No Name Blues Band

Na ogled od 20. junija do 31. avgusta.

 13.06.19

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami bodo predstavljeni rezultati projekta, ki ga je vodila izr. prof. dr. Alenka Valh Lopert (FF UM). Unikatne tipanke z zvočnimi prilogami bodo predstavili mentorji, študenti in drugi sodelujoči v projektu.

Ponedeljek, 17. junij, 17.0013.06.19

Univerzitetna knjižnica Maribor v juniju 2019 ponuja in koordinira testni dostop do zbirke ProQuest One Academic

Institut informacijskih znanosti (IZUM) se je s ponudnikom ProQuest dogovoril za možnost testiranja multidisciplinarne zbirke s celotnimi besedili člankov, e-knjig, doktorskih disertacij ter magistrskih nalog, novic in video vsebin ProQuest One Academic. Testni dostop je omogočen do 4. julija 2019 direktno na naslovu: https://search.proquest.com/ ali posredno na http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#p.
 

Predstavitev

informacijskega vira ProQuest One Academic bo v v prostorih UKM, v Glazerjevi dvorani, na Gospejni 10 v Mariboru, v četrtek 20. junija ob 10:30 uri. Predstavitev, ki bo v angleškem jeziku, bo izvedla ga. Eva Czegledy, predstavnica ponudnika ProQuest. Vabljeni!


Vaše mnenje o ProQuest One Academic bo zelo pomembno pri odločitvi za naročilo, zato vas prosimo, da ga podate preko spletnega obrazca ali pošljete na naslov podpora@izum.si.

Več o viru najdete na spletni strani ponudnika.

Prosimo vas, da o dostopu in predstavitvi obvestite tudi vaše kolege in študente.

 13.06.19

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorjem pogovarjala Darka Zvonar Predan.

Četrtek, 13. junij, 17.0013.06.19

Glazerjeva dvorana

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja bo knjižnico in njene storitve predstavila Tina Šrot iz UKM.

Četrtek, 13. junij, 10.0008.06.19

Glazerjeva dvorana

V Spominjanjih bosta spregovorila dr. Fanika Krajnc Vrečko (»Trubarjevi predgovori v hrvaških glagolskih in ciriličnih tiskih«) in ddr. Stanko Jambrek (»Trubar i Hrvati«).

Dogodek bosta pospremili razstavi v Likovnem in Knjižnem razstavišču.

Sobota, 8. junij, 11.0003.06.19

Likovno razstavišče

Kustos razstave akademske slikarke Irene Gayatri Horvat, ki je del obeleževanja Dneva Primoža Trubarja 2019, je Mario Berdič.

Na ogled od 5. do 17. junija.03.06.19

Knjižno razstavišče

Razstavo s posebnim poudarkom na Trubarjevih prizadevanjih za glagolske in cirilične tiske so pripravile mag. Majda Potrata, Neli Sorger in dr. Fanika Krajnc Vrečko.

Na ogled od 7. do 17. junija.04.06.19

Glazerjeva dvorana

Avtor bo v Zasedanjih s knjigami predstavil priročnik za visokošolske učitelje, povzel sodobna spoznanja in predstavil značilnosti na študenta osredinjenega poučevanja.

Torek, 4. junij, 17.0030.05.19

Univerzitetna knjižnica Maribor v juniju 2019 ponuja in koordinira testni dostop do zbirke Research Monitor

Research Monitor je vir ekonomskih informacij, predvsem poročil in raziskav o industriji, državah in potrošnikih s celega sveta. Zanimiv je predvsem za ekonomiste in druge znanstvene discipline, ki potrebujejo tovrstne informacije. Na zahtevo ponudnika je prijava v bazo specifična in poteka izključno z osebno avtentikacijo preko oddaljenega dostopa. Rezultate iskanja je mogoče natisniti, ni pa jih mogoče prenesti na svoj računalnik. Več o viru najdete na spletni strani ponudnika.

Vstopna povezava: http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#r

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente. Vaša mnenja in odzive glede testiranja pošljite na naslov bojan.ostir@um.si.


 28.05.19

Raziskovalni proces se začne s pregledom že obstoječih dognanj na nekem področju ter z iskanjem virov in literature. Da bi vam olajšali to fazo raziskovanja, smo v Univerzitetni knjižnici Maribor pripravili pregled orodij, ki iskanje olajšajo in ga naredijo učinkovitejšega. Preizkusite jih, uporabljajte jih!
28.05.19

Glazerjeva dvorana

Revijo bodo predstavili dr. Zdenka Petermanec (UKM), Saša Verbič, predsednik Nacionalnega sveta slovenske manjšine v Srbiji, red. prof. dr. Marko Jesenšek, član SAZU, red. prof. dr. Maja Đukanović in dr. Tanja Tomazin (Filološka fakulteta Univerze v Beogradu).

Časopis Slovenika je dostopen na: http://slovenci.rs/slovenika/

Torek, 28. maj, 17.0020.05.19

Glazerjeva dvorana

Pogovor več sogovornikov o Šiftarjevih prizadevanjih za razvoj romske skupnosti v Prekmurju bosta povezovala Majda Potrata in Franci Pivec. Organizacija: Zveza kulturnih društev Maribor in JSKD Maribor.

Vabilo

Ponedeljek, 20. maj, 16.0016.05.19

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto Strokovni delavec V v Enoti za izposojo in posredovanje dokumentov.

Rok za prijavo je 5 dni oz. do 21.5.2019.

Razpis15.05.19

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Kamnik

 

Avtorici razstave:
Alenka  Juvan (Rojstna hiša Rudolfa Maistra)
Dr. Vlasta Stavbar (UKM)15.05.19

Glazerjeva dvorana

CHRISTIAN THANHÄUSER: pogovor z umetnikom in založnikom

 Pogovor ob razstavi Razdvojene pokrajine bo povezovala prof. dr. Vesna Kondrič Horvat. Prireditev bo v nemškem jeziku.

Sreda, 15. maj, 17.00

 10.05.19

Avla

Lesorezi Christiana Thanhäuserja k delu Karla Krausa Svet insektov – risbe s tušem in predmeti iz tiskarske delavnice.

Na ogled do 17. junija.03.05.19

Kulturno-umetniško društvo Moment, ki programsko osmišlja Intimni oder v GT22, letos med 11. in 18. majem organizira 4. Mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi (Crossing). Uporabnikom UKM podarjajo po dve vstopnici za deset različnih predstav. Prevzamete jih lahko v izposoji UKM od ponedeljka, 6. 5. 2019, kjer bodo na voljo, dokler ne poidejo.

Več o predstavah in prizoriščih: https://prestopi.si/.

 

Na voljo sta po dve vstopnici za predstave:

12. 5. 2019 Viktorija 2.0
13. 5. 2019 Antiwords / Nebesede
13. 5. 2019 Moçambique / Mozambik
14. 5. 2019 In, predstava bo?
15. 5. 2019 Heroj 2.0
15. 5. 2019 Sorry
16. 5. 2019 Mi ne gremo nikamor
16. 5. 2019 Alien Express: Drugi let
17. 5. 2019 23 Toughts About Conflict / 23 misli o konfliktu
17. 5. 2019 The Smooth Life / Lahkotno življenje (za termin ob 15.00)08.05.19

Glazerjeva dvorana

Pogovor z avtoricami prispevkov dr. Barbaro Pregelj, Kristino M. Pučnik, Urško P. Černe in Polono Brumen ter predstavniki društev, ki so sodelovala pri pripravi publikacije, bo vodil dr. Simon Zupan. Organizirata UKM in Oddelek za prevodoslovje FF UM.

Sreda, 8. maj, 11.0019.04.19

Avla

Izbor pesmi Sare Špelec iz njene pesniške zbirke »Če«, je za razstavo oblikoval Rafael Kurnik. Slovenski dnevi knjige v Mariboru »Ko te napiše knjiga« 2019.

Odprtje: torek, 23. april, 13.00

Na ogled od 19. aprila do 6. maja.23.04.19

Likovno razstavišče

Avtor, ki se ukvarja z ulično fotografijo, je tokratne fotografije posnel in izbral namensko, ob nastajanju razstave o prostorih branja v Knjižnem razstavišču UKM.

Odprtje: torek, 23. april, 13.00

Na ogled od 19. aprila do 1. junija.24.04.19

Glazerjeva dvorana

Zbornik, ki je izšel pri Kulturnem centru Maribor, bodo predstavili uredniki in avtorji zasl. prof. ddr. Matjaž Mulej, zasl. prof. dr. Vilijem Merhar, dr. Katja Rašič in Borut Ambrožič kot moderator.

Sreda, 24. april, 17.00

 23.04.19

Glazerjeva dvorana

V organizaciji MKC in UKM. Poslanico bo prebrala Aksinja Kermauner, nagovor: direktorica JAK Renata Zamida, glasba: Vesna Čobal in Danijel Marinič.

Torek, 23. april, 13.0017.04.19

Knjižno razstavišče

KNJIGO SEM DRŽALA TAKO, DA SO VSI LAHKO VIDELI, KAJ BEREM

Razstavo o prostorih, kjer beremo, sta ob 22. Slovenskih dnevih knjige v Mariboru pripravila Borut Gombač in dr. Jerneja Ferlež. Organizacija: UKM in MKC.

Odprtje: torek, 23. april, 13.00

Na ogled od 19. aprila do 1. junija.18.04.19

UKM objavlja prosto delovno mesto SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (III)  v Enoti za informatiko in digitalno knjižnico. Rok za prijavo je 8 dni oz. do 26.4.2019.

Razpis16.04.19

Glazerjeva dvorana

Knjiga iz knjižne zbirke Zora bo predstavljena ob 100-letnici priključitve Prekmurja k matični Sloveniji. Z akad. prof. dr. Markom Jesenškom se bo pogovarjala prof. dr. Natalija Ulčnik.

Torek, 16. april, 17.0015.04.19

Glazerjeva dvorana

Terenska radijska oddaja ob letošnjih Slovenskih dnevih knjige v Mariboru, sogovornice: dr. Dragica Haramija, dr. Vesna Vuk Godina in dr. Jerneja Ferlež, pogovor vodi Nataša Rižnar. Organizacija: MKC, Radio Maribor, UKM.

Ponedeljek, 15. april, 9.30

 

NOVINARSKA KONFERENCA
Pred začetkom festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Organizacija MKC in UKM.

Ponedeljek, 15. april, 11.00

 

 

 11.04.19

Glazerjeva dvorana

Predavanje, ki ga soorganizira UKM, je del Meseca krajinske arhitekture 2019 v organizaciji Društva krajinskih arhitektov Slovenije.

Četrtek, 11. april, 17.0009.04.19

Glazerjeva dvorana

Fanzin, ki ga izdaja Kulturni center Maribor, bosta predstavila Dušan Hedl in Sara Nuša Golob Grabner, glasbena gosta bosta Alina Hirtl in Primož Rajtmajer.

Torek, 9. april, 17.0005.04.19

Glazerjeva dvorana

DEMOKRACIJA IN RESNICA: okrogla miza ob knjigi red. prof. dr. Snježane Prijić-Samaržija

V pogovoru ob knjigi rektorice Univerze na Reki bodo ob avtorici sodelovali še red. prof. dr. Nenad Miščević, doc. dr. Smiljana Gartner, izr. prof. dr. Boris Vezjak, izr. prof. dr. Friderik Klampfer in red. prof. dr. Bojan Borstner kot moderator.

Petek, 5. april 2019, 12.00

 01.04.19

Filmika prestavljena na jesen

Obveščamo vas, da je izvedba Filmike – zabavne šole filma za vse generacije: osnove animiranega filma, prestavljena na jesenski čas.

 02.04.19

Glazerjeva dvorana

Okroglo mizo bo vodil novinar in zgodovinar Stane Kocutar.

Torek, 2. april, 15.00

 02.04.19

Avla


Gostujoča razstava Narodnega muzeja Slovenije.

Na ogled od 2. do 15. aprila.

 22.03.19

UKM objavlja prosto delovno mesto J015038 - STROKOVNI DELAVEC V, v Enoti za izposojo in posredovanje dokumentov, šdm: 3001171, za nedoločen čas, s poskusnim delom 2 meseca, s polnim delovnim časom, 1 delavec, M/Ž.

Razpis28.03.19

Mesto, nekdanja kaznilnica

ANDRIĆ V MARIBORSKI KAZNILNICI: v sklopu Festivala sprehodov, ki ga organizira Rajzefiber

Sprehod do nekdanje kaznilnice z branjem Andrićevih pisem in poezije pripravljata UKM in Mariborska knjižnica. Prijave na domači strani Rajzefibra.

Četrtek, 28. marec, 17.0026.03.19

Glazerjeva dvorana

MIHA MALEŠ: OBRAZI IZ SANJ: gradivo zbrala in uredila Breda Ilich Klančnik

Knjigo bodo v Zasedanjih s knjigami predstavili urednica, pisec spremne besede Miklavž Komelj, oblikovalec Sašo Urukalo in urednica pri Založbi Pivec Milena Pivec.

Torek, 26. marec, 17.00

 

 21.03.19

Pred zgradbo rektorata

Berejo: Anja Golob, Valter Čučkovič, Uroš Kaurin, dr. Maja Godina Golija, Katja Beck Kos, Jelka Vrečko, dr. Fanika Vrečko, Matija Stepišnik, Boris Svetel in Tomo Podstenšek. Povezuje: Zora A. Jurič, glasba: Peter Andrej.
Četrtek, 21. marec, 12.0020.03.19

Fotografsko razstavo, ki je del projekta Bookconnect, organizirata društvi Sonček Maribor in Kreativci Zenica. Upodablja ljudi z in brez ovir z enakim motivom – branje knjige.

Svečana predstavitev razstave: petek, 29. marec, 17.00

Na ogled od 26. marca do 1. aprila.

 18.03.19

UKM objavlja prosto delovno mesto J015038 STROKOVNI DELAVEC V, V ENOTI ZA PRIDOBIVANJE IN OBDELAVO KNJIŽNIČNEGA GRADIVA, za določen čas 1 meseca, s krajšim delovnim časom 32/ ur na teden.

Razpis15.03.19

Študijskim sobam v čitalnicah UKM smo dali imena in podobe. V kratkem bomo v prostor knjižnice umestili še citate ljudi, po katerih smo študijske sobe poimenovali. Izbrali smo posameznike različnih strokovnih in generacijskih pripadnosti, ki jim je skupno, da so karizmatični in ustvarjalni. Želimo, da bi vam bilo to v navdih.

Poimenovanje in označitev študijskih sob je predzadnja faza novega usmerjevalnega sistema, ki smo ga pripravili v UKM. Avtorica grafične podobe je Klavdija Vnuk.12.03.19

Filmika – zabavna šola filma za vse generacije že tretjič vabi k vpisu v okviru kulturno-umetniškega opismenjevanja Univerzitetne knjižnice Maribor. Prvič (2013) in drugič (2014/15) je bila posvečena igranemu filmu, tokrat pa bo na vrsti umetniški svet animacije.
V trimesečni filmski šoli bodo udeleženci lahko dobili celovit vpogled v tehnike, zgodovino, izdelavo in produkcijo animiranega filma. Seznanili se bodo z osnovami, ki jim bodo omogočale nadgrajevanje in ustvarjanje na tem področju. Teoretično delo se bo prepletalo s praktičnim, odvisno od želje in aktivnosti udeležencev, zato morebitni izdelki v procesu niso izključeni. Lahko boste ostali zgolj opazovalec.
Šola bo potekala od 1. aprila do 21. junija 2019 petkrat mesečno (3 x PON, 2 x PET) v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor od 16.30 do 19. ure. Vodil jo bo Jože Slaček ob asistenci Kristijana Robiča.
Cena šole je 160 EUR, z možnostjo plačila na 4 obroke (marec, april, maj, junij). Za prijavo velja ob izpolnjeni prijavnici plačilo prvega obroka. Izpis iz šole je mogoč le z zdravniškim potrdilom, ob nezadostnem številu kandidatov vam denar vrnemo.

Več o šoli tukaj


Ne zamudite priložnosti in spoznajte ekskluzivni svet animacije!
 08.03.19

Univerzitetna knjižnica Maribor vas vljudno vabi na predstavitev e-vira Nature Research, ki bo v sredo, 13. marca 2019, ob 14.00, v Glazerjevi dvorani.

Prijazeno vabljeni!12.03.19

Glazerjeva dvorana

STO LET VERIGARJEV, PRVIH SLOVENSKIH ZNAMK: predavanje

V organizaciji Filatelističnega društva Maribor in Univerzitetne knjižnice Maribor bo predaval mag. Bojan Bračič.

Torek, 12. marec, 17.00

 07.03.19

Spoštovani uporabniki,

zaradi tehnične dograditve informacijskega sistema UKM v četrtek, 7. 3. 2019, po 19. uri ne bosta delovala spletna stran UKM in oddaljen dostop do elektronskih virov.

Prosimo za razumevanje.

 08.03.19

Razstavišče

Gostujočo razstavo o razglednicah zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920), v kateri so uporabljene tudi razglednice iz Zbirke drobnih tiskov UKM, je pripravila projektna skupina z Univerze v Gradcu.

Odprtje: petek, 8. marec, 12.00, po predavanju

Na ogled od 8. do 30. marca.08.03.19

Glazerjeva dvorana

Predavala bo mag. dr. Karin Almasy, sodelavka pri projektu graške univerze »Postcarting Lower Styria«, spregovoril pa bo tudi vodja projekta prof. dr. Heinrich Pfandl.

Petek, 8. marec, 11.00, pred odprtjem razstave01.03.19

Glazerjeva dvorana

O knjig aforizmov Črna svila z raskavo obrobo in knjigi poezije Nekaj o očeh se bo z avtorjem pogovarjal Borut Gombač, brali bosta Petra Bauman in Darinka Lozinšek, glasba Strahinja Popović.

Četrtek, 7. marec, 17.0004.03.19

Avla

Fotografije, ki jih je avtor posnel med vožnjo z avtomobilom, prinašajo utrip ulic predmestja Mombase.

Na ogled od 4. do 18. marca.

 06.03.19

Likovno razstavišče

Avtorica najnovejši simbolno-strukturalistični ciklus posveča 50. obletnici prvega človekovega pristanka na Luni. Kustos: Mario Berdič.

Odprtje: sreda, 6. marec, 17.00

Na ogled od 6. do 30. marca.26.02.19

Univerzitetna knjižnica Maribor zbira ponudbe za najem gostinskega lokala "Sova".

Razpis in obrazec za najem22.02.19

Glazerjeva dvorana

Dogodek organizira Popotniško združenje Slovenije.

Sreda, 27. februar, 17.0020.02.19

Univerzitetna knjizžnica Maribor objavlja prosto delovno mesto SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/1, šdm: 3001154, v Enoti za informatiko in digitalno knjižnico, za nedoločen čas s polnim delovnim časom in  poskusnim delom treh  mesecev, (M/Ž).

Razpis

 18.02.19

Glazerjeva dvorana

MED SODOBNIM IN UNIVERZALNIM: pogovor s skladateljem, dirigentom in pedagogom red. prof. mag. Tomažem Svetetom

Z letošnjim prejemnikom nagrade Prešernovega sklada in članom Kluba prijateljev UKM se bo pogovarjala dr. Karmen Salmič Kovačič.

Torek, 19. februar, 18.00

 

 18.02.19

Glazerjeva dvorana

SKUPŠČINA KLUBA PRIJATELJEV UKM

Torek, 19. februar, 17.00

 

MED SODOBNIM IN UNIVERZALNIM:

pogovor s skladateljem, dirigentom in pedagogom red. prof. mag. Tomažem Svetetom

Z letošnjim prejemnikom nagrade Prešernovega sklada in članom Kluba prijateljev UKM se bo pogovarjala dr. Karmen Salmič Kovačič.

Torek, 19. februar, 18.00

 

 

 

 

 

 12.02.19

Avla, mesto

Odprtje razstave, predstavitev knjige Ex Ponto, promocija filatelistične kuverte in sprehod do nekdanje mariborske kaznilnice. Organizatorji: Domoznanski muzej Travnik, Mariborska knjižnica, Univerzitetna knjižnica Maribor.

Torek, 12. februar, 14.00: dogodek v Avli, 15.00: sprehod

 12.02.19

Gostujoča razstava domoznanskega muzeja Travnik ob stoletnici izida zbirke Ex Ponto. Organizatorji: Domoznanski muzej Travnik, Mariborska knjižnica, Univerzitetna knjižnica Maribor.

Odprtje: torek, 12. februar – 14.00,  (voden sprehod do nekdanje mariborske kaznilnice – 15.00)30.01.19

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto  J017909 TAJNIK DRUGE ČLANICE VII/2, šdm: 3001044, za mandatno dobo štirih let, od 1. 4. 2019 do 31. 3. 2023 s polnim delovnim časom 40 ur/teden, M/Ž

Razpis

 29.01.19

Avla

Avtorica razstave v sklopu prireditev ob Cankarjevem letu 2018 je Silva Belšak v sodelovanju z Matejo Pongrac.

Na ogled do 2. marca.29.01.19

Likovno razstavišče

Razstava je poskus prikaza linije avtorjevega študioznega pristopa pri postopni graditvi minimalistične avtorske poetike in njegovega stika s svetovnimi tendencami. Kustos: Goran Milovanović.

Na ogled do 2. marca.

 29.01.19

 

Knjižno razstavišče

Ob odprtju Glazerjeve knjižnice in ob slovenskem kulturnem prazniku – razstava iz cikla Včasih zasebno, namenjenega predstavitvi zapuščin iz fonda UKM – letos zapuščine Janka Glazerja.

Na ogled do 20. aprila.

 29.01.19

Univerzitetna knjižnica Maribor vas z veseljem obvešča, da je na Univerzi v Mariboru za zaposlene in študente dostopna nova verzija programskega orodja Endnote X9

Gre za program – orodje za upravljanje referenc in citiranje, ki omogoča bistveno lažje delo pri iskanju, organiziranju in deljenju referenc. Pisanje člankov in drugih del je udobnejše zaradi funkcionalnosti, ki jih ponuja. Podrobnejše informacije o Endnote-u X9 (navodila, pomoč, primerjave, on-line izobraževanje ...) najdete na tej spletni strani.

Kje dobim Endnote X9?

Program Endnote X9 vam, če ste zaposleni na UM ali študent UM s statusom, ob izkazani želji na vaš računalnik namesti fakultetni IKT koordinator, lahko pa vam ga namestimo tudi v UKM.

Za namestitev programa v UKM se predhodno dogovorite z elektronskim sporočilom na naslov podpora.ukm@um.si. Navedite vrsto operacijskega sistema oz. računalnika (Windows ali Macintosh). Program se lahko namesti na do tri uporabnikove osebne naprave. Ker gre za lokalno namestitev, morate imeti poln/administrativni dostop do vašega računalnika.

V UKM bomo izvajali tudi izobraževanja za uporabo tega orodja. Vabljeni!

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente. Vaša mnenja in odzive pošljite na naslov bojan.ostir@um.si.

 29.01.19

V počastitev kulturnega praznika bo v Univerzitetni knjižnici Maribor v torek, 5. februarja 2019, ob 17. uri odprta Glazerjeva knjižnica.

Ob tem bosta odprti tudi razstavi Včasih zasebno: iz osebne zapuščine Janka Glazerja v Knjižnem razstavišču in Bogdan Borčič: grafike iz zbirke Galerije Božidar Jakac v Likovnem razstavišču.

Slavnostni govornik bo pesnik, literarni ustvarjalec in knjižničar Borut Gombač, v kulturnem programu pa bosta nastopila kantavtor Peter Andrej in kitarist Bor Zazula, prapravnuk Janka Glazerja.

 

 25.01.19

Glazerjeva dvorana

Mednarodno znanstveno srečanje v sklopu dogodkov ŠOA – spominjamo se 2019 v organizaciji Centra kulturne dediščine Sinagoga Maribor in soorganizatorjev.

Program znanstvenega srečanja

Petek, 25. januar, 9.00−14.3018.01.19

Univerzitetna knjižnica Maribor vas z veseljem obvešča, da so na Univerzi v Mariboru za zaposlene in študente dostopni novi in razširjeni e-viri:

Nature Research
Portal Nature Research omogoča dostop do polnih besedil publikacij Nature in do nekaterih drugih publikacij, ki izhajajo pod skupnim okriljem te založbe. Med dostopnimi naslovi je nekaj najeminentnejših revij nasploh – Nature, Nature Physics, Nature Chemistry, Nature Medicine in druge. Vsebine člankov prinašajo najnovejša odkritja v svetovnem merilu na različnih področjih naravoslovja in naslavljajo nekatera od najpomembnejših vprašanj sodobnega časa. Po pogodbi dostopne revije poleg revij skupine Nature vključujejo tudi revije založbe Palgrave Macmillan (PMJ), ki pa so zaradi založniških razmerij dostopne znotraj servisa SpringerLink. 

MathSciNet (AMS)
MathSciNet
(elektronska verzija publikacije Mathematical Reviews) je podatkovna zbirka z več orodji, ki uporabniku pomagajo najti literaturo s področja matematike in sorodnih znanstvenih področij. Zbirka ponuja vpogled v citiranost avtorjev, člankov, revij in knjig v okviru obsega referenčnih seznamov zbirke. Več o zbirki najdete na spletni strani Ameriškega matematičnega društva (AMS).

Kluwer Law International Journal Library
V letu 2019 je bil razširjen nabor dostopnih revij znotraj servisa HeinOnline, ki ponuja literaturo s področja prava. Dodatno so dostopne revije iz zbirke Kluwer Law International Journal Library, ki jo sestavljajo eminentne pravne revije založbe Kluwer. Zaradi založniških omejitev ima večina revij te posebne zbirke triletni embargo na dostop do polnega besedila.  

MLA International Bibliography with Full Text
Zbirka MLA International Bibliography je z letom 2019 zaradi založniških pogodb migrirala na iskalno platformo ponudnika EBSCO. Vsebinsko je zbirka doživela razširitev iz zbirke povzetkov na zbirko obogateno s polnimi besedili, kar se odraža pri imenu zbirke – »with full text«.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente. Vaša mnenja in odzive pošljite na naslov bojan.ostir@um.si.

 

 23.01.19

Glazerjeva dvorana

Pogovor z ddr. Antonom Stresom, dr. Tanjo Ozvatič, dr. Bojanom Borstnerjem, dr. Tomažem Kerestešem in dr. Brankom Klunom bo moderiral dr. Edvard Kovač.

Sreda, 23. januar, 17.0017.01.19

Četrtek, 17. januar 2019, 9.40 v predavalnici 2.12 Filozofske fakultete v Mariboru.

Avtorico bo predstavila mag. Anna Leskovich.
Dogodek organizirata UKM - Avstrijska čitalnica in Oddelek za germanistiko FF UM.
Branje bo v nemškem jeziku.

 04.01.19

Spoštovani, zaradi tehničnih težav trenutno ne deluje oddaljeni dostop do elektronskih virov.

Prosimo za razumevanje.

 27.12.18

Komisija za Čopove diplome, Čopova priznanja in Čopove plakete pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije je mag. Dunji Legat, bibliotekarski specialistki iz UKM, za njen neprecenljiv prispevek k razvoju knjižničnega sistema Univerze v Mariboru ter krepitvi družbenega položaja knjižnic in knjižničarske stroke podelila Čopovo diplomo za leto 2018.

Sodelavki iskreno čestitamo!

 19.12.18

V sredo, 19. 12. 2018, vas ob 19. uri vljudno vabimo v Kavarno Veronika, Kamnik, na odprtje razstave in ponovitev dela projekta Univerzitetne knjižnice Maribor v Maistrovem letu,
MANJ ZNANI MAISTER: POET IN BIBLIOFIL.

Prisluhnili bomo šansonom na Maistrova besedila, ki jih je za to priložnost uglasbil in jih izvaja dramski igralec ter šansonjer Jure Ivanušič.
Maistrove pesmi bo interpretiral dramski igralec Peter Boštjančič.

Avtorici projekta: dr. Karmen Salmič Kovačič in dr. Vlasta Stavbar

 17.12.18

Spoštovani!

Univerzitetna knjižnica Maribor bo med prazniki poslovala po spremenjenem urniku.

Ponedeljek, 24. 12. 2018

Odprto od 8. do 13. ure, ČUK od 12. do 18. ure

Torek, 25. 12. 2018

Knjižnica in ČUK zaprta (prazniki)

Sreda, 26. 12. 2018

Četrtek, 27. 12. 2018

Odprto od 8. do 19. ure, ČUK od 12. do 24. ure

Petek, 28. 12. 2018

Sobota, 29. 12. 2018

Odprto od 9. do 13. ure, ČUK od 12. do 24. ure

Nedelja, 30. 12. 2018

Knjižnica zaprta, ČUK odprt od 18. do 24. ure

Ponedeljek, 31. 12. 2018

Knjižnica in ČUK zaprta (kolektivni dopust)

Torek, 1. 1. 2019

Knjižnica in ČUK zaprta (praznik)

Sreda, 2. 1. 2019

Knjižnica zaprta, ČUK odprt od 18. do 24. ure

 

Želimo vam prijetne praznike in srečno 2019!10.12.18

Likovno razstavišče

Razstavo o spomeniku Ivana Cankarja pred Cankarjevim domom v Ljubljani je v sodelovanju z UGM pripravila kustosinja Breda Ilich Klančnik.

Odprtje: četrtek, 13. december 2018, 18.00, po predstavitvi monografije10.12.18

Knjižno razstavišče in Avla

Avtorica razstave v sklopu prireditev ob Cankarjevem letu 2018 je Silva Belšak v sodelovanju z Matejo Pongrac.

Odprtje: četrtek, 13. december 2018, 18.00, po predstavitvi monografije

Na ogled do 31. januarja 2019.12.12.18

Filozofska fakulteta UM, predavalnica 0.2

Avtorico bo predstavila mag. Anna Leskovich, organizira Avstrijska čitalnica Maribor v sodelovanju s FF UM in Avstrijskim kulturnim forumom. Literarno branje bo v nemškem jeziku.

Sreda, 12. december, 11.3012.12.18

Pravna fakulteta, predavalnica A

Okroglo mizo − prvo gostovanje Zasedanj s knjigami na drugi lokaciji − bo povezovala doc. dr. Mateja Jemec Tomazin iz Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, kjer je knjiga tudi izšla.

Sreda, 12. december, 14.0030.11.18

Spoštovani,

Univerza v Mariboru, Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja razpis za zbiranje ponudb za oddajo poslovnega prostora v najem za opravljanje gostinske dejavnosti v Univerzitetni knjižnici Maribor »Lokal SOVA«.

Rok za oddajo ponudbe je petek 21. 12. 2018, najkasneje do 12.00 ure.30.11.18

Glazerjeva dvorana

Knjigo, ki je izšla pri Kulturnem centru Maribor bo v Zasedanjih s knjigami predstavila avtorica Darka Zvonar Predan, z njo se bo pogovarjala Melita Forstnerič Hajnšek.

Sreda, 5. december, 17.00     

UKM29.11.18

Glazerjeva dvorana

Monografijo bodo predstavili urednica, založnica, soavtorica in umetnikova hči Metka Kavčič ter soavtorja Marko Košan in Meta Gabršek Prosenc, ki bo pogovor tudi povezovala.

Četrtek, 29. november, 17.0023.11.18

Na dan Rudolfa Maistra, 23. novembra 2018, vas ob 18.30 vljudno vabimo v Glazerjevo dvorano Univerzitetne knjižnice Maribor k ogledu igrano-dokumentarne TV drame arhiva RTV Slovenija MAISTROVA NAJDALJŠA MARIBORSKA NOČ scenarista Saše Vuge in režiserja Andreja Stojana (1989, 96 min). Igrajo: Dare Valič, Aleš Valič, Bine Matoh, Boris Juh, Jože Hrovat, Andrej Kurent, Igor Samobor, Alja Tkačev, Mirjam Korbar, Brane Šturbej, Vlado Novak, Tone Kuntner, Borut Veselko idr.
Projekcijo bo pospremil komentar zgodovinarja dr. Gregorja Jenuša.19.11.18

Avla

Ob odprtju bosta spregovorila ravnateljica UKM dr. Zdenka Petermanec in švicarski veleposlanik Nj. eksc. gospod Denis Knobel. Projekt bo predstavila red. prof. dr. Vesna Kondrič Horvat. Iz svojega prvenca Kmetica bo brala pisateljica Noemi Lerch, glasba: Daniel Eyer in Špela Girandon Koren.

Petek, 23. november, 17.00

Razstava ob odprtju Švicarskega knjižnega kotička v UKM.

Na ogled od 23. novembra do 10. decembra 2018.

 22.11.18

AVLA, Maistrova knjižnica

Na dan državne proslave ob dnevu Rudolfa Maistra odpiramo vrata Maistrove zasebne knjižnice, ki jo hrani Univerzitetna knjižnica Maribor.

Četrtek, 22. november, 17.30−19.0009.11.18

Glazerjeva dvorana

Na predstavitvi bodo sodelovali Mihael Glavan, Primož Premzl, Aleš Berger, Vlasta Stavbar, Dejan Kac, Alenka Juvan, Igor Grdina in Milček Komelj, povezoval bo Stane Kocutar.

Sreda, 14. november, 17.0009.11.18

Likovno razstavišče

Akademska slikarka specialistka Anka Krašna s pripovedjo o belih nevestah na tej razstavi nadaljuje zgodbo o v črno odetih in zakritih ženskah s prejšnje razstave Personal v Kibli Portalu; kustosinja je Marjeta Ciglenečki.

Odprtje: torek, 13. novembra 2018, 17.00

Na ogled do 10. decembra 2018.27.11.18

Od preselitve Univerzitetne knjižnice Maribor v namensko zgradbo v Gospejni ulici je minilo 30 let.

Jubilej bomo obeležili s sklopom dogodkov v torek, 27. novembra 2018.

Obujali bomo spomine, načrtovali prihodnost knjižnice, se pogovarjali o knjigah in knjižnicah, poslušali avtorsko glasbo in se družili.

Program:

9.00−13.00: Strokovni omizji o knjižničnih zgradbah (dr. Bernard Rajh, dr. Irena Sapač, dr. Zdenka Petermanec, mod. mag. Franci Pivec; Maruša Zorec, Uroš Lobnik, dr. Franc Trček, mod. mag. Dunja Legat)

13.00−14.00: Voden ogled knjižnice

16.00−17.30: Pogovor Andreja Brvarja in Toneta Partljiča o knjigah in knjižnicah

19.00−20.00: Koncert Roka Vilčnika in skupine Simpatico

Veseli bomo, če se nam boste ob praznovanju pridružili.12.11.18

Avla UKM

Univerzitetna knjižnica Maribor vas v sodelovanju z Veleposlaništvom Izraela vabi na odprtje gostujoče razstave. Otvoritev bo v ponedeljek, 12. novembra 2018, ob 17. uri v Avli Univerzitetne knjižnice Maribor.

Razstava o inovativnosti in prenosu inovacij v prakso je na ogled do 21. novembra 2018.

 

 29.10.18

Glazerjeva dvorana

POGOVOR IN ODPRTJE RAZSTAV V OKVIRU PROJEKTA STIČIŠČA SLOVENSKE IN ČEŠKE KULTURE V … GLASBI

Pogovor s Petrom Kuharjem in prof. dr. Jernejem Weissom, avtorjem monografij Emerik Beran (1868−1940) in Češki glasbeniki v 19. in na začetku 20. stoletja na Slovenskem, bo povezovala dr. Karmen Salmič Kovačič.

Sreda, 7. november, 17.00, ob odprtju dveh razstav

 29.10.18

Knjižno razstavišče

DIRIGENT VÁCLAV TALICH, BEROUN IN ČEŠKI KRAS

EMERIK BERAN SREDI SOBIVANJA RAZLIČNIH KULTUR

Razstavi v okviru projekta Stičišča slovenske in češke kulture … v glasbi.

Avtorja razstav sta Peter Kuhar in dr. Karmen Salmič Kovačič.

Odprtje, sreda, 7. november, 17.00, ob odprtju tudi pogovor v Glazerjevi dvorani

 

Na ogled do 8. decembra 2018.

 05.11.18

Glazerjeva dvorana

Predavala bosta prof. dr. Feliks J. Bister z Dunaja in dr. Vlasta Stavbar iz Maribora. Prvo predavanje bo v nemškem jeziku s povzetkom v slovenskem jeziku, drugo pa v slovenskem jeziku.

Ponedeljek, 5. november, 11.00−12.4525.10.18

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto SAMOSTOJNI STROKOVNI DELAVEC VII/2 (III) v Enoti za informatiko in digitalno knjižnico

Razpis22.10.18

Spoštovani uporabniki!

Čitalnica ČUK bo zaradi 7. šahovskega turnirja UKM v petek, 26. oktobra 2018, odprta od 12. do 16. ure.

Hvala za razumevanje!

 22.10.18

Avla

Razstava nas 101 leto po koncu Soške fronte prestavlja stoletje v preteklost in prikazuje boje v največji bitki na slovenskih tleh.

Odprtje: torek, 23. oktober, 17.30

Na ogled do 10. novembra 2018.18.10.18

UKM vas v okviru mednarodnega tedna odprtega dostopa vabi na predavanja »Kaj moram vedeti o odprtem dostopu?« (D. Legat, B. Korez, J. Grašič).
Predstavili vam bomo, kaj od raziskovalcev pričakuje Evropska skupnost glede odprtega dostopa, kako to doseči, kako vnesti svoja dela v DKUM in druge koristne informacije.
Odprti dostop do znanstvenih publikacij je v okviru evropskega raziskovalnega programa obvezen.

Vsak dan od 23. do 25. 10. 2018 ob 10.00 v čitalnici ČUK

Delavnice, ki jih bomo v okviru mednarodnega tedna odprtega dostopa izvedli v UKM, so vključene tudi v sklop predavanj Izpopolni UM. Vsi zaposleni in študentje na UM dobijo potrdila o udeležbi. Seveda pa so delavnice odprte tudi širši javnosti.

Na delavnice se lahko prijavite na spletni strani:
Razvoj in karirera zaposlenih UM  

 19.10.18

Univerzitetna knjižnica Maribor zbira ponudbe za najem gostinskega lokala "Sova".

Več v razpisu16.10.18

Univerzitetna knjižnica Maribor objavlja prosto delovno mesto J017100 Samostojni strokovni delavec VII/1, šdm: 3001181, v Finančno računovodski službi, za nedoločen čas s polnim delovnim časom in  poskusnim delom treh  mesecev, (M/Ž).

Razpis

 12.10.18

Avla

Pogovor dr. Alojza Ihana in dr. Andraža Stožerja, dveh doktorjev medicinskih znanosti in pronicljivih promotorjev znanosti, o medicini, literaturi, družbi in še o čem.

Torek, 16. oktober, 17.0012.10.18

Glazerjeva dvorana

Znanstveno srečanje v sklopu Borštnikovega srečanja organizirata ZRC SAZU Raziskovalna postaja Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor.

Petek, 19. oktober, 10.00−15.0012.10.18

Pod arkadami UKM

Oder bodo pol ure pred začetkom koncerta priljubljenega Adija Smolarja ogreli člani skupine Slam zverine Anka Vidmar, Klavdija Volf, Metka Zadravec, Matic Ačko in Nina Medved.

Četrtek, 18. oktober, 17.30 (Slam zverine), 18.00 (Adi Smolar)12.10.18

Pod arkadami UKM

Prodaja odpisanega knjižničnega gradiva po simboličnih cenah.

Torek, 16. oktober−četrtek, 18. oktober, 11.00−17.0012.10.18

Čitalnica ČUK

Delavnico bodo ob Evropskem dnevu oživljanja izvedli študenti Medicinske fakultete UM − člani Društva študentov medicine Maribor.

Torek, 16. oktober, 10.0012.10.18

Časopisna čitalnica

Priložnostna razstava ob Svetovnem dnevu standardizacije.

Na ogled od 15. do 20. oktobra 2018.26.10.18

Univerzitetna knjižnica Maribor v okviru »Študentskega oktobra 2018« vabi  vse ljubitelje šaha, da se  v petek, 26. 10. 2018, udeležijo 7.  šahovskega turnirja UKM, ki bo potekal  od 17. ure naprej!

Igralo se bo  v 10 minutnih hitro poteznih partijah!
Udeležba na turnirju je brezplačna.
Zmagovalci turnirja dobijo knjižne nagrade.

Rok za oddajo prijave na šahovski turnir je najkasneje do ponedeljka, 22. oktobra 2018 oziroma do zasedbe prostih mest.

Prijavite se lahko na tej povezavi ali osebno v knjižnici.

 05.10.18

Avla

Ob mednarodnem dnevu brezdomnih.

Četrtek, 11. oktober, 10.0005.10.18

Avla

Razstavo je pripravila Študentska organizacija Univerze v Mariboru.

Odprtje sreda, 10. oktober 2018, 12.00

Na ogled do 19. oktobra 2018.05.10.18

Likovno razstavišče

V sodelovanju UGM, UKM, umetnikove pravnukinje Martine Mehrmann-Schmidt, ki je posodila likovna dela in Zgodovinskega arhiva Ptuj, ki je pripravil gradivo rodbin Kasimir in Oeltjen. Kustosinja: Mojca Štuhec.

Odprtje: sreda, 10. oktober, 18.00

Na ogled do 10. novembra 2018.05.10.18

Glazerjeva dvorana, mesto

Od ogleda publikacij in drobnih tiskov ter biografije mariborskega zdravnika Mirka Černiča v knjižnici do nekdanjega Černičevega sanatorija v Tyrševi ulici.

Torek, 9. oktober, 16.0028.09.18

Avla

V nizu razstavljenih portretov lahko sledimo osebnim značajem in razpoloženjem, fotografi pa so vsak po svoje ujeli tudi portretirančev pogled.

Odprtje: ponedeljek, 1. oktober, 17.00

Na ogled do 8. oktobra 2018.28.09.18

Glazerjeva dvorana

Na predstavitvi v ciklu Zasedanja s knjigami bosta sodelovala prevajalec Akoš Dončec in urednik Branko Pintarič, pogovor pa bo moderiral dr. Marko Jesenšek.

Četrtek, 4. oktober, 17.0026.09.18

Univerzitetna knjižnica Maribor s kratkim filmom predstavlja svojo dejavnost, zgradbo in utrip, ki ga ustvarjajo uporabniki.21.09.18

Glazerjeva dvorana

Brošura je nastala v okviru projekta »Monitoring gliv na Mariborskem otoku« Gobarskega društva Lisička Maribor.

Sreda, 26. september, 17.00

 13.09.18

Glazerjeva dvorana

 

POMEMBNA ŽENSKA: ob 80-letnici smrti Marije Maister

V ciklusu Spominjanja bosta o osebnosti in delovanju soproge legendarnega generala spregovorili dr. Vlasta Stavbar in mag. Majda Potrata.

Sreda, 19. september, 17.00.

 13.09.18

Avla

STOJAN KERBLER VODI PO RAZSTAVI SVOJIH FOTOGRAFIJ

 

Svojo razstavo Izbor bo predstavil sam mojster fotografije, eden najbolj prepoznavnih slovenskih fotografov. Festival fotografije Maribor 2018.

 

Četrtek, 20. september, 16.30

 13.09.18

Knjižno razstavišče

MAISTROVA KNJIŽNICA V MAISTROVEM LETU 2018

Izsek iz ene najlepših zasebnih knjižnic, ki domuje v UKM, sta v razstavi predstavili dr. Vlasta Stavbar in dr. Karmen Salmič Kovačič.

 

Na ogled do 29. septembra 2018.

 10.09.18

Vljudno vabljeni k vpisu v igralsko šolo UKM in MKC!07.09.18

Glazerjeva dvorana

O knjigi s podnaslovom »Naš najdražji gost kralj Aleksander I. Karađorđević v slovenski časopisni zapuščini (1918−1934)« se bosta pogovarjala avtorica in ljudski ustvarjalec Nani Poljanec.

Sreda, 12. september, 17.0007.09.18

Vurnikova kolonija

Od zbirnega mesta pri cerkvi sv. Rešnjega telesa (Cesta zmage 29) bo po Vurnikovi koloniji vodila umetnostna zgodovinarka dr. Marjeta Ciglenečki.

Torek, 11. september, 16.0007.09.18

Avla

Eden najbolj prepoznavnih slovenskih mojstrov fotografije bo s serijo fotografskih kolažev predstavil način dela v analogni post produkciji umetniške fotografije. V okviru Festivala fotografije Maribor.

Na ogled od 12. do 29. septembra 2018.07.09.18

Likovno razstavišče

Avtor fotografske razstave je mariborski umetniški fotograf in univerzitetni profesor, ki ustvarja in razstavlja že 25 let. Festival fotografije Maribor 2018.

Odprtje: sreda, 12. september, 18.00

Zvočne pokrajine bo vizualnim dodal pianist Dejan Berden.

Na ogled od 12. do 29. septembra 2018.05.09.18

Spoštovani uporabniki, v petek, 14. septembra, in v soboto, 15. septembra 2018, bo knjižnica UKM zaradi strokovnega izobraževanja poslovala po spremenjenem urniku.

Hvala za razumevanje!30.08.18

Čitalnica Čuk

POZIVNI ŠAHOVSKI TURNIR: v organizaciji KGD Reciklaža

Turnir se bo začel s kratkim nastopom dela glasbene zasedbe Kontrakvartet.

Petek, 7. september, 18.00

 30.08.18

Glazerjeva dvorana

ŠAH V LITERATURI: predavanje Darka Špelca

Vzvratni kronološki pregled od sodobnosti do srednjeveških zapisov in nazaj do »pozabljene« renesanse, v organizaciji KGD Reciklaža.

 

Četrtek, 6. september, 18.00

 17.09.18

Spoštovani bruci!

Želite, da postane opravljanje študijskih obveznosti preprosto in učinkovito?
Potem nas obiščite zadnji teden v septembru, ko vam bomo predstavili knjižnico in storitve, ki to omogočajo.
Vabljeni!

Podrobnejši program Uvajalnega tedna za bruce
 

 04.07.18

Poleti bo Univerzitetna knjižnica Maribor poslovala po spremenjenem urniku.28.06.18

Glazerjeva dvorana

 Knjigo, ki bo predstavljena v Zasedanjih s knjigami, sta uredili dr. Martina Repas in dr. Vesna Rijavec, slednja bo predstavitev tudi povezovala.

Torek, 3. julij, 17.0019.06.18

Vljudno vas vabimo na mednarodni znanstveni simpozij
NEMŠKE JEZIKOVNE MANJŠINE V VZHODNOEVROPSKIH REGIJAH DEUTSCHE SPRACHMINDERHEITEN IM ÖSTLICHEN EUROPA, ki bo:

21. junija 2018 v Ljubljani,
22. junija 2018 v Mariboru
23. junija 2018 v Kočevju

Drugi dan simpozija bo potekal 22. junija 2018 med 10. in 18. uro v Glazerjevi dvorani UKM.

Prisrčno vabljeni!
 18.06.18

Vaše mnenje je za nas pomembno!

Anketni vprašalnik najdete na domači strani UKM, pri informatorju ali v čitalnicah.
Vaše odgovore pričakujemo do 7. 7. 2018.
Hvala za sodelovanje!

Komisija za kakovost UKM

Kako sem zadovoljen s storitvami UKM

 18.06.18

Knjižno razstavišče

V glasbeno-literarnem performansu bodo nastopili: dramska igralca Jure Ivanušič in Peter Boštjančič, Komorni zbor Škrjanček KUD Rače, zborovodja Tone Žuraj in Oktet Arion iz Ljutomera pod vodstvom Vita Žerdina.

Četrtek, 21. junij, 18.0018.06.18

Poletne domoznanske razstave v UKM v okviru Maistrovega leta 2018:

Knjižno razstavišče
POGLED V MAISTROVO KNJIŽNICO

Likovno razstavišče
NAJLEPŠE ZVENEČE MAISTROVE PESMI

Avla

PODOBE RUDOLFA MAISTRA V UKM
Avtorici projekta in razstav sta dr. Karmen Salmič Kovačič in dr. Vlasta Stavbar.

Odprtje vseh treh razstav in glasbeno-literarni performans Manj znani Maister: poet in bibliofil

četrtek, 21. junij, 18.00

 

 08.06.18

Glazerjeva dvorana

Povzročena drugačnost: seksizem, moč in politika

Na Zasedanjih s knjigami se bodo pogovarjali uredniki knjige - prof. Michelle Gadpaille, prof. Victor Kennedy in prof. Vesna Kondrič Horvat, ki bo pogovor tudi moderirala.

Sreda, 13. junij, 17.0006.06.18

Knjižno razstavišče

Avtorici razstave v sklopu prireditev Dan Primoža Trubarja 2018 sta mag. Majda Potrata in Neli Sorger. Razstavo bo odprl dr. Jonatan Vinkler, kulturni program Valentin Novak in Rene Črešnar.

Odprtje: petek, 8. junij, 18.15 (po okrogli mizi)

Razstava bo na ogled od 8. do 18. 6. 2018.06.06.18

Glazerjeva dvorana

O Primožu Trubarju bosta spregovorila njegova odlična poznavalca dr. Kozma Ahačič: Trubar, Dalmatin, Bohorič in sodobna slovenščina in Fanika Krajnc Vrečko: Mariborski trubarolog Jože Rajhman med teologijo in literarno zgodovino.

Okrogli mizi bo sledilo odprtje razstave »Lubi Slouenci« v Knjižnem razstavišču UKM.

Petek, 8. junij, 17.0001.06.18

Glazerjeva dvorana

S Tonetom Kuntnerjem se bo o pesniški zbirki, povezani tudi z Ivanom Cankarjem, pogovarjal Borut Gombač.

Sreda, 6. junij, 17.0030.05.18

Avla UKM

Vabimo vas na otvoritev razstave Ivo Čerle in Boris Čerle: RISBE
Otvoritev bo v petek, 1. junija 2018, ob 17. uri v Avli Univerzitetne knjižnice Maribor
 

 25.05.18

Obveščamo vas o spremembi načina oddaje doktorskih del v podatkovno zbirko Proquest Dissertations & Theses Global. Od 24. maja 2018 administrativni portal  za oddajo del v omenjeno bazo, do katerega so doktorandi dostopali preko spletne povezave (https://www.etdadmin.com/cgi-bin/school?siteId=422) objavljene na spletni strani DKUM, ne bo več deloval.

Univerza v Mariboru je s Proquestom podpisala novi dogovor, s katerim prehajamo na avtomatsko prevzemanje doktoratov iz Digitalne knjižnice Univerze v Mariboru. Zato za vnos doktoratov v največjo svetovno zbirko doktorskih nalog doktorandi ne bodo več skrbeli sami.

Po sklepu Senata Univerze v Mariboru z dne 18. 10. 2011 in letos sprejetim Pravilnikom o doktorskem študiju na Univerzi v Mariboru je oddaja doktorskih disertacij v podatkovno zbirko Proquest Dissertations & Theses Global obvezna. Do danes se v omenjeni bazi nahaja 154 doktoratov študentov Univerze v Mariboru.25.05.18

Glazerjeva dvorana

Pogovor v sklopu cikla Zasedanja s knjigami bo usmerjala urednica monografije dr. Mateja Ratej. Ob tej priložnosti bo dr. Maja Godina Golija predstavila prispevek o zdravniku in muzealcu Amandu Raku.

Torek, 29. maj, 17.0022.05.18

Informacijski servis Scopus omogoča iskanje po multidisciplinarni bibliografski bazi podatkov z indeksi citiranosti. Vključuje podatke iz več kot 21.000 najbolj prestižnih in vplivnih znanstvenih revij na svetu, več kot 40.000 knjig, 6,5 milijona konferenčnih zapisov in 24 milijonov patentov.

https://home.izum.si/izum/ft_baze/scopus.asp

 

Vir: fb stran COBISS - poti do znanja, IZUM, Maribor17.05.18

Glazerjeva dvorana

V sklopu cikla Zasedanja s knjigami se bo z zgodovinarjem, znanstvenikom, raziskovalcem, pesnikom, pisateljem in popotnikom Draganom Potočnikom pogovarjala urednica Milena Pivec.

Torek, 22. maj, 17.0011.05.18

Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorico o knjigi Grdi filozofi in drugih avtoričinih knjigah, ki so izšle pri založbi Kulturni center, pogovarjal dr. Marko Jesenšek.

Sreda, 16. maj, 17.0011.05.18

Glazerjeva dvorana

Z avtorico se bo o knjigi, ki je izšla pri Univerzitetni založbi v knjižni zbirki Zora, pogovarjala ddr. Francka Premk. Predstavitev je del cikla Zasedanja s knjigami.

Ponedeljek, 14. maj, 17.00

 11.05.18

Avla

Razstava nemškega slikarja, katerega intimne likovne izpovedi, razmišljanja o času, človeški neumnosti in propadanju odlikujeta ostrina misli in prefinjen humor; kustos: Mario Berdič.

Razstava bo na ogled od 14. do 30. 5. 2018.05.05.18

Glazerjeva dvorana

MAJNIŠKA DEKLARACIJA IN DEKLARACIJSKO GIBANJE, SLOVENSKA POLITIKA V HABSBURŠKI MONARHIJI, OD VOLILNE REFORME DO NOVE DRŽAVE (1906−1918): predstavitev knjige dr. Vlaste Stavbar

Z avtorico se bo o knjigi, ki je izšla pri Založbi Pivec, pogovarjal Stane Kocutar. Predstavitev je del cikla Zasedanja s knjigami.

Četrtek, 10. maj, 17.0005.05.18

Likovno in Knjižno razstavišče

Razstavo so pripravili Univerzitetna knjižnica Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor, Umetniški kabinet Primož Premzl in Dravske elektrarne Maribor, avtorji so dr. Vlasta Stavbar, mag. Nina Gostenčnik in Primož Premzl.

Odprtje: torek, 8. maj, 16.00

Razstava bo na ogled do 2. 6. 2018.04.05.18

Mednarodna znanstvena konferenca

V  ponedeljek in torek, 7. in 8. maja 2018, bo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor Mednarodna znanstvena konferenca o filozofiji duha in kognitivnem modeliranju v izobraževanju.

Več o konferenci na:

http://pce.fnm.um.si/

 23.04.18

Glazerjeva dvorana

Več avtorjev: SKRIVNOST FANNY HAUSSMANN

Katarina Podbevšek: GOVORNOST LITERARNIH BESEDIL

V Zasedanjih s knjigami bosta v pogovoru o dveh novih knjigah založbe Aristej sodelovali avtorici dr. Jožica Čeh Steger in dr. Katarina Podbevšek.

Sreda, 25. april, 17.0023.04.18

Glazerjeva dvorana

Dogodek organizirata Avstrijska čitalnica Univerzitetne knjižnice Maribor in Društvo slovensko-avstrijsko prijateljstvo Maribor.

Sreda, 25. april, 11.0020.04.18

Glazerjeva dvorana

TRANSKULTURALITÄT DER DEUTSCHSCHWEIZER LITERATUR. ENTGRENZUNG DURCH KULTURTRANSFER UND MIGRATION: predstavitev knjige dr. Vesne Kondrič Horvat

Dogodek organizirata Avstrijska čitalnica Univerzitetne knjižnice Maribor in Oddelek za germanistiko Filozofske fakultete UM, sodelujejo študenti MA-programa Medkulturna germanistika.

Torek, 24. april, 17.0019.04.18

Glazerjeva dvorana

Predstavitev knjige dr. Silvije Borovnik

V Zasedanjih s knjigami se bo o knjigi, ki je izšla v knjižni zbirki Zora, z avtorico pogovarjala dr. Blanka Bošnjak.

Ponedeljek, 23. april, 17.0016.04.18

Avla

21. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU »KO TE NAPIŠE KNJIGA«: slavnostno odprtje

V organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor in Univerzitetne knjižnice Maribor. Poslanico ob svetovnem dnevu knjige bo prebral predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

Petek, 20. april, 13.0016.04.18

Knjižno in Likovno razstavišče

Razstavo z izhodiščem v zgodbi Dan potem iz zbirke kratkih zgodb Mojce Kumerdej Temna snov ter v znanstveni paradigmi temne snovi so pripravili Borut Gombač, dr. Jerneja Ferlež in dr. Robert Repnik.

Odprtje: petek, 20. april, 13.00

Razstava bo na ogled do 5. 5. 2018.12.04.18

Filozofska fakulteta, učilnica 0.17

Predavanje in delavnica prof. dr. Cornelie Zwischenberger na temo tolmačenja: dogodka v organizaciji Oddelka za prevodoslovje FF UM in Avstrijske čitalnice UKM

Torek, 17. april, 12.00 - predavanje
Sreda, 18. april, 10.00 - delavnica12.04.18

Glazerjeva dvorana

Predstavitev knjige Marka Koširja in Petra Bedjaniča

V Zasedanjih s knjigami se bo z avtorjem pogovarjal Tilen Draksler, v glasbenem programu pa bosta nastopili Petya Ivanova in Olga Pečeny, SNG Maribor. Predstavljena bo tudi razstava Marka Koširja.

Torek, 17. april, 17.0012.04.18

Glazerjeva dvorana

O Zofki Kveder se bo z dr. Katjo Mihurko Poniž pogovarjala mag. Majda Potrata. Dogodek sodi v cikel Spominjanja, ki ga organizira Zveza kulturnih društev Maribor.

Ponedeljek, 16. april, 17.0009.04.18

Avla

Predstavitev programa in vstavitev teksta letošnje osrednje gostje Mojce Kumerdej v časovno kapsulo.

Petek, 13. april, 12.0009.04.18

Glazerjeva dvorana

Dogodek v organizaciji Avstrijske čitalnice UKM in Avstrijskega kulturnega foruma Ljubljana bo povezovala Urška P. Černe. Predstavljen bo roman o avstrijskih priseljencih iz jugovzhodne in vzhodne Evrope - Čelo, s tokom.

Četrtek, 12. april, 17.0005.04.18

Knjižno razstavišče, mesto

Sprehod od razstave o Slovenskem narodu v UKM do lokacij njegovih mariborskih uredništev in tiskarn

Sprehod iz cikla Iz knjižnice v mesto bosta vodila dr. Jerneja Ferlež in Dejan Kac.

Ponedeljek, 9. april, 16.0030.03.18

Avla

Avtor razstave o umetniški poti slovenske sopranistke, ki jo je dirigent Samo Hubad imenoval »slovenska Maria Callas«, je Marko Košir. 

 

 30.03.18

Glazerjeva dvorana

SLOVENIJA V VOJNI 1941−1945: predstavitev knjige Zdenka Čepiča, Damijana Guština in Nevenke Troha

V ciklu Zasedanja s knjigami se bo z avtorji, sodelavci Inštituta za novejšo zgodovino, pogovarjal dr. Marjan Žnidarič.

 

Sreda, 4. april, 17.00

 26.03.18

Glazerjeva dvorana

Skupščina članov Kluba prijateljev UKM in predavanje dr. Aleksandre Gačić in dr. Gregorja Jenuša o Karlu Verstovšku.

 

Četrtek, 29. marec, 17.00

 23.03.18

Knjižno razstavišče

2. aprila 1868 je v Mariboru izšla prva številka časnika »Slovenski narod«.
Dokumentarna razstava o nastanku in pomenu časnika Slovenski narod, ki je začel izhajati v Mariboru 2. aprila 1868.
Avtorja: Dejan Kac, dr. Vlasta Stavbar

Razstava bo na ogled od 28. 3. do 11. 4. 2018.22.03.18

Glazerjeva dvorana

V ciklu Zasedanja s knjigami se bo o knjigi, ki obravnava izgnanstvo domoljubov iz Štajerske, Koroške in Gorenjske ter bojno pot 5. (slovenskega) bataljona na sremski fronti, z avtorjem pogovarjal Stane Kocutar.

Torek, 27. marec, 17.0015.03.18

SNG Maribor, Komorni oder

TI: javna produkcija igralske šole Izrazi.se

Igrajo: Andrej Marinič, Tamara Markelj, Matic Tement, Jan Bilodjerič, Aida Al Shammary, Barbara Medved, Luka Potpara, Aleksandra Koprivnik, Maša Kelbič Štrafela, Črt Kaiser, Kristijan Robič, Pavli Koropec; mentorstvo in režija: Iztok Bevk.

Petek, 23. marec, 19.00 in sobota, 24. marec, 17.30

 15.03.18

Čitalnica ČUK

POEZIJA POVEZUJE: javno branje ob mednarodnem dnevu poezije

Brali bodo: Irena Varga, Karmen Zupančič, Matic Ačko, Kristina Kočan, Robert Kereži, Miha Bezeljak, Angela Fujs, mag. Majda Potrata, Jože Kos Grabar; povezuje Zora A. Jurič; glasba Marko Grobler.

Sreda, 21. marec, 12.00

 15.03.18

Glazerjeva dvorana

IZBRANA POGLAVJA IZ ZGODOVINE SELITEV OD ZAČETKOV DO DANES: predstavitev knjige dr. Matjaža Klemenčiča in dr. Aleša Mavra

V Zasedanjih s knjigami se bosta z avtorjema pogovarjala dr. Tomaž Kladnik in urednik zbirke Zora dr. Marko Jesenšek.

 

Torek, 20. marec, 17.00

 15.03.18

Glazerjeva dvorana

KLJUČI OD LABIRINTA: predstavitev knjige Alenke Jensterle-Doležal

Z avtorico se bosta pogovarjala dr. Silvija Borovnik in urednik zbirke Zora dr. Marko Jesenšek. Dogodek je del cikla Zasedanja s knjigami.

 

Ponedeljek, 19. marec, 17.00

 12.03.18

COBISS+ knjižnicam in uporabnikom knjižnic omogoča online dostop do naslednjih baz podatkov:

 • vzajemna bibliografsko-kataložna baza podatkov COBIB.SI – skupni katalog slovenskih knjižnic, ki sodelujejo v sistemu COBISS.SI
 • lokalne baze podatkov – katalogi knjižnic v sistemu COBISS.SI
 • druge baze podatkov v sistemu COBISS.SI – specializirane baze podatkov, ki so del sistema COBISS.SI
 • drugi informacijski viri – tuje in domače specializirane baze podatkov

COBISS+ je namenjen vsem uporabnikom; raziskovalcem, učencem, študentom, staršem, profesorjem, upokojencem ... Torej vsakomur, ki išče relevantne informacije ali gradivo, ki je na voljo v slovenskih knjižnicah, tudi če gre za elektronsko gradivo.

https://plus.si.cobiss.net/opac7/news

(povzeto iz spletne strani IZUM-a)

 01.03.18

Glazerjeva dvorana

ALI SE ŠTUDENTI ZNAJO UČITI, PROFESORJI PA POUČEVATI? : predstavitev opusa Barice Marentič Požarnik in pogovor o družinski spominski literaturi Babičina beseda

V Zasedanjih s knjigami se bo z red. prof. ddr. Barico Marentič Požarnik o njenem znanstvenem opusu in o spominski literaturi, ki jo je zapisala Olga Šlebinger, pogovarjal Stane Kocutar.

 

Četrtek, 8. marec, 17.00

 01.03.18

Pred Glazerjevo dvorano

TIPANKE: študentski projekt

Predstavljene bodo tipanke, posebne knjige, ki so jih izdelali študenti 4. letnika Oddelka za likovno umetnost, Likovna pedagogika Pedagoške fakultete UM pod mentorstvom dr. Jerneje Herzog in dr. Aksinije Kermauner ter pod častnim pokroviteljstvom dr. Jasne Murgel.

 

Četrtek, 8. marec, 16.15−16.45

 01.03.18

Avla

SINERGIJE 2: fotografska razstava Štefi P. Borko

Gre za ciklus večinoma barvnih fotografij, ki upodabljajo starostnike z živalmi. Vsaka fotografija kaže drugo osebno zgodbo, ki gledalcu omogoča opazovanje in identifikacijo. 

Odprtje, sreda, 7. marec, 12.00
Razstava bo na ogled do 30. 3. 2018.

 01.03.18

Likovno razstavišče

eNAkopRAVNOST JE raz(no)LIČNA: fotografska razstava Sandre Požun

Projekt barvnih aktov, ki nastaja od leta 2015, je fotografinja umestila v isti prostor, v katerem je različne ljudi posnela ne le brez oblek, ampak razgaljene balasta zunanjega sveta.

Odprtje, sreda, 7. marec, 12.00

Razstava bo na ogled do 11. 4. 2018.23.02.18

"Kultura je zanimanje za sočloveka, je radovednost, je spoštovanje do drugega, do tega kar ima ta človek povedati in to, da spoštujemo drugo mnenje in dejstvo, da smo drugačni. Da smo lahko drugačni. Da smo radovedni, da ohranjamo otroško veselje v sebi. Da se učimo drug od drugega, naj zveni klišejsko, ampak učimo se prav vsak dan."
Celoten govor23.02.18

Glazerjeva dvorana

Z ustanoviteljem projekta in urednikom zbirke Dušanom Hedlom se bo pogovarjal Borut Gombač, UKM. Literarno-glasbeni nastop: Ditka & Feri Lainšček, uglasbitve: Ditka, Tadej Vesenjak, recital: Milojka B. Komprej, Sara Špelec, Jan Šmarčan, Bojan Tomažič in Željko Perović.

Sreda, 28. februar, 17.0023.02.18

Spoštovani uporabniki,
obveščamo vas, da bomo s 1. 3. 2018 prešli na nov način uporabe in izposoje inventarja (tablični računalniki, slušalke, študijske sobe, klavinova idr.).
Uporaba in izposoja inventarja je namenjena izključno članom ter se zadolži s knjižnično izkaznico oz. študentsko izkaznico pri knjižničarju v posameznih nadstropjih. Po končani uporabi se inventar vrne knjižničarju, ki ga razdolži.16.02.18

Glazerjeva dvorana

V ciklu Zasedanja s knjigami se bo z avtorjem o knjigi, ki sta jo izdala Inštitut za novejšo zgodovino in Arhiv Republike Slovenije, pogovarjal urednik zbirke dr. Aleš Gabrič.

Sreda, 21. februar, 17.00

 

 

 09.02.18

Unpaywall je brezplačna razširitev za brskalnike Chrome in Mozilla. Program išče prosto dostopne verzije polnih besedil, ki so na voljo na različnih vladnih in univerzitetnih spletnih strežnikih. Ko uporabnik naleti na plačljivi znanstveni članek, se ob strani zaslona prikaže zeleni ali sivi jeziček. Zeleni znak za odklepanje pomeni, da brezplačna različica članka obstaja in jo lahko takoj preberete, medtem ko siva ikona za zaklepanje pomeni, da orodje ne more najti brezplačne različice.09.02.18

Glazerjeva dvorana

Z Andrejem Brvarjem se bo v ciklu Zasedanja s knjigami pogovarjal glavni urednik založbe Beletrina Mitja Čander. Dogodek organizirata založba Beletrina in UKM.

Petek 16. februar, 17.0009.02.18

Glazerjeva dvorana

V ciklu Zasedanja s knjigami se bo z avtorjem pogovarjala direktorica Založbe Obzorja Nevenka Richter Peče.

Četrtek, 15. februar, 17.0006.02.18

V četrtek, 8. 2. 2018, bo knjižnica ZAPRTA.
Čitalnica ČUK bo odprta od 18. do 24. ure05.02.18

Knjižno razstavišče

Razstava v počastitev slovenskega kulturnega praznika v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Odprtje razstave: sreda, 7. februar 2018, 13.00

Slavnostni nagovor: Jurij Drevenšek, dramski igralec, kulturni program: študenti glasbe vokalistki Eva Hrastar, Saša Borec in pianist Matic Trčko.

Razstava bo na ogled do 26. 3. 2018.

 05.02.18

Likovno razstavišče

Razstava v počastitev slovenskega kulturnega praznika v Univerzitetni knjižnici Maribor. Kustodinja razstave je dr. Marjeta Ciglenečki.

Odprtje razstave: sreda, 7. februar 2018, 13.00

Razstava bo na ogled do 3. 3. 2018.05.02.18

Avla

Fotografska razstava člana Fotokluba Maribor Iztoka Kobala z naravoslovno in popotniško tematiko.
Odprtje razstave: torek, 6. februar 2018, 17.00

Razstava bo na ogled do 3. 3. 2018.29.01.18

Spoštovani,

Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM) Vas v sodelovanju s podjetjem EBSCO Information Services vabi na predstavitev informacijskih servisov podjetja EBSCO:

Kraj: Univerzitetna knjižnica Maribor, učilnica Brede Filo, 1. nadstropje
Datum in čas: sreda, 31. januar 2018, od 13:00 do 14:30
Predavatelj: Martin Kolman, Training Specialist                       

Program:

 • predstavitev informacijskih platform in baz podatkov, ki so nam na voljo (Ebscohost, EDS,  eBook Academic Collection);
 • interakcije Ebscovih servisov in orodij za urejanje citatov (npr. Endnote);
 • varstvo osebnih podatkov in EBSCO;
 • novosti.

Vljudno vas prosimo, da sporočite vašo prisotnost na e-naslov bojan.ostir@um.si.

Veselimo se vašega obiska!

 26.01.18

Glazerjeva dvorana

Predstavitev knjige patra Karla Gržana

V okviru cikla Zasedanja s knjigami se bo s patrom Karlom Gržanom pogovarjal Večerov novinar Bojan Tomažič.

Sreda, 31. januar, 17.0022.01.18

Spoštovani uporabniki,
v sredo, 24. januarja 2018, bo Univerzitetna knjižnica Maribor zaradi splošne stavke javnega sektorja ZAPRTA!

Čitalnica ČUK bo ta dan odprta od 9. do 24. ure!

Gradivo lahko vrnete v trezor v Miklošičevi ulici in bo razdolženo naslednji dan.
Hvala za razumevanje in podporo!

Stavkovni odbor UKM18.01.18

Glazerjeva dvorana

V sklopu cikla Zasedanja s knjigami se bo s pesnikom in pisateljem Teodorjem Lorenčičem pogovarjal pesnik Borut Gombač.

Torek, 23. januar, 17.0017.01.18

Zaradi izpitnega obdobja bo čitalnica ČUK od 17. 1. do 23. 2. 2018 odprta od 9. do 24. ure.15.01.18

Avla

Sprehod skozi otroštvo in mladost, zamah in zaplov v čustva.
Možnost ogleda bo med petkom in soboto, 19. 1. 2018−20. 1. 2018, v Avli Univerzitetne knjižnice Maribor
Sodelujoče: Vesna Godler, Barbara Győrfi, Tonja Jelen in Monika Pocrnjić.

Odprtje razstave: petek, 19. 1. 2018, ob 13.00

Predavanji o spominski knjigi: petek, 19. 1. 2018, ob 17.00 in sobota, 20. 1. 2018, ob 11.00 (Barbara Győrfi in Tonja Jelen),

Glasbeni performans in video-zvočna spominska knjiga: petek, 19. 1. 2018, ob 17.30 in sobota, 20. 1. 2018, ob 11.30 (Vesna Godler).12.01.18

Glazerjeva dvorana

V sklopu cikla Zasedanja s knjigami bodo knjigo, ki je izšla v Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru,  predstavili urednica Eva Konečnik Kotnik in pisci prispevkov Igor Žiberna, Ana Vovk Korže, Uroš Horvat in Vladimir Drozg.

Geografsko spoznavanje pokrajine je preraslo golo zbiranje podatkov in ustvarjanje seznamov. Novejša geografija skuša pokrajino prikazati v novi luči in pokazati še neodkrite vsebine okolja, v katerem živimo. Hkrati pa opozoriti na negativne razvojne trende, na neželene pojave in procese ter s tem povečati osveščenost ljudi za razmere v prostoru. Knjiga Geografija Podravja je rezultat dela slovenskih geografov in prinaša vrsto prispevkov o spreminjanju rabe tal, o demografskih razmerah, o politični orientaciji prebivalcev Podravja, o razvoju naselij, gospodarskih in demografskih razmerah v Mariboru, o degradiranih območjih, o urejanju struge reke Drave.
Sreda, 17. januar, 17.0028.12.17

Vljudno vas vabimo na predstavitev knjige Miha Maleš – Slikajoči pesnik

Pogovor bo v sredo, 3. januarja 2018, ob 17. uri
v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.

Monografija iz zbirke Album Miha Maleš – slikajoči pesnik celovito osvetljuje življenje in umetniško delo Mihe Maleša (1903–1987), slikarja, grafika, fotografa, založnika in oblikovalca. Knjigo je ob tridesetletnici umetnikove smrti v souredništvu Nele Malečkar zasnovala umetnostna zgodovinarka Breda Ilich Klančnik. Z raziskovanji pa so se ji pridružili naslednji avtorji: Asta Vrečko, Milček Komelj, Marko Lesar, Miklavž Komelj, Irene Mislej, Katarina Mihelič, Ifigenija Simonović, Josip Korošec, Travica Maleš Grešak, Metka Krašovec in Črtomir Frelih. Album, ki vsebuje bogato slikovno gradivo (fotografije, rokopise, risbe, slike, grafike, monotipije, poslikano keramiko in tapiserije), je oblikoval Klemen Kunaver.
 19.12.17

Želimo vam prijetne praznike in srečno 2018!15.12.17

Izbrano gradivo iz Zbirke drobnih tiskov UKM
21. december 2017 do 31. januar 2018
Razstavišča Univerzitetne knjižnice Maribor

Knjižno razstavišče: for Yu
Gradivo iz Zbirke drobnih tiskov UKM

Likovno razstavišče: Propagandni plakati 1945-1990
Plakati iz Zbirke drobnih tiskov UKM

Avla: Reklamni plakati 1945-1990
Plakati iz Zbirke drobnih tiskov UKM

Avtorica projekta: Gabrijela Kolbič

Projekt v okviru kulturnih projektov MOM: kulturna dediščina

 15.12.17

1. nadstropje

DOGODEK OB PREDSTAVITVI GLASBENEGA FOTELJA BEATNIK 

Dogodek ob predstavitvi nove pridobitve Univerzitetne knjižnice Maribor bodo z glasbo popestrili mladi izvajalci.

Torek, 19. december, 17.0011.12.17

Univerzitetna knjižnica Maribor vas z veseljem obvešča,

da je na Univerzi v Mariboru za zaposlene in študente dostopno programsko orodje

Endnote X8

Endnote X8  je program - orodje za upravljanje referenc in citiranje, ki omogoča bistveno lažje delo pri iskanju, organiziranju in deljenju referenc. Pisanje člankov in drugih del je udobnejše zaradi funkcionalnosti, ki jih ponuja:

 • zbiranje informacij iz elektronskih in tradicionalnih virov,
 • organizacijo referenc po lastnih potrebah,
 • iskanje primerne znanstvene revije za objavo vašega članka (Match),
 • oblikovanje referenc po svojih potrebah, bodisi za bibliografije, bodisi za citiranje med pisanjem naloge, članka, ... (Cite while you write).

Natančnejše funkcionalnosti EndNote X8 so opredeljene na tej spletni strani, primerjavo z osnovno spletno verzijo (Endnote basic), ki nam je bila do sedaj na voljo v okviru dostopa do Web of Science, pa najdete tukaj. EndNote X8 je namizna (desktop) verzija programa in v primerjavi s spletno nudi številne dodatne možnosti za upravljanje referenc, medsebojno povezovanje in organizacijo dela.

Kje dobim Endnote X8?

Program Endnote X8 vam, če ste zaposleni na UM ali študent UM s statusom, ob vaši izkazani želji na vaš računalnik namesti vaš fakultetni IKT koordinator, lahko pa vam ga namestimo tudi v UKM. Aktualen seznam in kontaktne podatke IKT koodinatorjev po članicah UM najdete tukaj.

Za namestitev programa v UKM se morate predhodno dogovoriti, tako da pošljete elektronsko sporočilo na naslov podpora.ukm@um.si. Navedite vrsto operacijskega sistema oz. računalnika (Windows ali Macintosh). Program se lahko namesti na do 3 uporabnikove  osebne naprave.

Ker gre za lokalno namestitev, morate imeti poln/administrativni dostop do vašega računalnika.

V UKM bomo redno izvajali izobraževanja za uporabo tega orodja. Prijavite se na spletni strani UKM https://ukm.libcal.com/calendar/izobrazevanja. Vabljeni!

Navodila za uporabo so dostopna na spletni strani pomoči uporabnikom.

Program EndNote X8 Site Licence je zakupljen do 30. novembra 2018.

Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente. Vaša mnenja in odzive pošljite na naslov bojan.ostir@um.si.

 11.12.17

Glazerjeva dvorana

V okviru cikla Zasedanja s knjigami se bo z avtorjem pogovarjal glavni urednik založbe Beletrina Mitja Čander. Pogovoru bo sledilo sproščeno druženje.

Četrtek, 14. december, 17.00

Tone Partljič (1940, Maribor) je eden najbolj vsestranskih slovenskih literarnih ustvarjalcev. Napisal je številna odmevna prozna in dramska dela ter scenarije za televizijske in radijske igre in filme. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen, med drugim z veliko Prešernovo nagrado. Partljičevo pisateljsko ustvarjanje je odsev življenja, ki ga živi in opazuje, temačnega in barvitega obenem. V preteklih desetletjih so se mu dogodili služba učitelja in poslanski stolček v Držanem zboru, pa predsednikovanje Društvu slovenskih pisateljev in vodenje festivala Borštnikovo srečanje. Ob vseh osebnih izkustvih Partljičev pisateljski opus preveva Maribor – pisateljevo ljubljeno, domače, tako dobro poznano, pa vendar vselej na novo odkrito mesto.

Naslov pričujoče zbirke novel Toneta Partljiča Ljudje iz Maribora je hkrati poveden in nekoliko zavajajoč. Bralec bi utegnil pričakovati, da zbirka prinaša zgodbe slavnih in slavljenih avtorjevih someščanov. Kar je zgolj delno res. V zbirki srečamo tako prepoznavne osebnosti, kot so Prežihov Voranc, režiser Jože Babič in Titova tašča Priska Haas, na drugi strani pa tudi napol mitske Mariborčane, kot sta pobreški Prezident in kneginja Obolenska, ki se ju zgodovina spominja zgolj v opombah h kakšnim na videz pomembnejšim zgodbam. Na videz zato, ker avtor v svoji zbirki zgodb mojstrsko pokaže, da veliki in mali ljudje ne obstajajo, da je človeška izkušnja univerzalna in da neopevani junaki v svojih dejanjih poguma in spopadanja z bolečimi platmi življenja velikokrat presegajo tiste, ki jim je zgodovina podelila nesmrtnost.
Literarni večer bo potekal v soorganizaciji založbe Beletrina in Univerzitetne knjižnice Maribor v okviru cikla Zasedanja s knjigami.
Prisrčno vabljeni!08.12.17

Avla

Razstava fotografij salezijanca Marka Suhoveršnika, ki je v svoj objektiv med delom v misijonih ujel poglede oči tretjega sveta.
Odprtje: sreda, 13. december 2017, po dogodku Najin pogled na tretji svet
Razstava bo na ogled do 18. decembra. 08.12.17

Glazerjeva dvorana

V okviru cikla Zasedanja s knjigami bosta štiri knjige, katerih soavtorja sta, predstavila prostovoljca Maja Žibert in Marko Suhoveršnik. Predstavitvi bo sledila otvoritev razstave Oči tretjega sveta.

Sreda, 13. december, 17.00

 04.12.17

Pogovor bo v četrtek, 7. decembra 2017, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor.
V knjigi so zbrani intervjuji, ki jih je Darka Zvonar Predan spisala za Večer, pretežno za prilogo V soboto, med letoma 2003 in 2012. V njih je v pogovorih s pisatelji, pesniki, igralci, profesorji … odstirala pogled na Trst in njegovo slovensko komponento. Avtorica je za knjigo izbrala 18 pogovorov (Dušan Jelinčič, Ivo Panjek, Adrijan Rustja, Marko Kravos, Evelina Umek, Zora Tavčar, Alojz Rebula, Sergij Pahor, Marij Maver, Miranda Caharija, Vladimir Jurc, Anton Petje, Miroslav Košuta, Darja Betocchi, Claudio Magris, Veit Heinichen, Maja Blagovič, Pavle Merkù ).
Z avtorico se bo pogovarjala Melita Forstnerič Hajnšek, odlomke iz knjige bosta brala igralca Maja Blagovič in Vladimir Jurc.

Veselimo se vaše prisotnosti!

ZASEDANJA S KNJIGAMI
predstavitve knjig v UKM04.12.17

Univerzitetna knjižnica Maribor vas z veseljem obvešča, da je na Univerzi v Mariboru za zaposlene in študente dostopno programske orodje
Endnote X8
Endnote X8 je program - orodje za upravljanje referenc in citiranje, ki omogoča bistveno lažje delo pri iskanju, organiziranju in deljenju referenc. Pisanje člankov in drugih del je udobnejše zaradi funkcionalnosti, ki jih ponuja:

 • zbiranje informacij iz elektronskih in tradicionalnih virov
 • organizacijo referenc po lastnih potrebah
 • iskanje primerne znanstvene revije za objavo vašega članka (Match)
 • oblikovanje referenc po svojih potrebah, bodisi za bibliografije, bodisi za citiranje med pisanjem naloge, članka,... (Cite while you write).

Natančnejše funkcionalnosti EndNote-a X8 so opredeljene na tej spletni strani, primerjavo z osnovno online verzijo (Endnote basic), ki nam je bila dosedaj na voljo v okviru dostopa do Web of Science, pa najdete tukaj. EndNote X8 je namizna (desktop) verzija programa in v primerjavi s spletno nudi številne dodatne možnosti za upravljanje referenc, medsebojno povezovanje in organizacijo dela.
Kje dobim Endnote X8?
Program Endnote X8 vam (če ste zaposleni na UM ali študent UM s statusom) ob vaši izkazani želji na vaš računalnik namestimo v UKM. Ker gre za lokalno namestitev, morate imeti poln/administrativni dostop do vašega računalnika. Za namestitev programa se predhodno dogovorite, tako da pošljete elektronsko sporočilo na naslov podpora.ukm@um.si. Navedite vrsto operacijskega sistema oz. računalnika (Windows ali Macintosh). Program se lahko namesti na do 3 uporabnikove osebne naprave.
V UKM bomo redno izvajali izobraževanja za uporabo tega orodja. V decembru smo pripravili dodatne predstavitve programa EndNote X8. Predstavitve se lahko udeležite v različnih terminih, in sicer 7., 14. in 21. decembra 2017, ob 11. uri v učilnici Brede Filo. Prijavite se na spletni strani UKM https://ukm.libcal.com/calendar/izobrazevanja. Vabljeni!
Navodila za uporabo so dostopna na spletni strani pomoči uporabnikom.
EndNote X8 Site Licence je zakupljen do 30. novembra 2018.
Prosimo vas, da o dostopu obvestite tudi vaše kolege in študente. Vaša mnenja in odzive pošljite na naslov bojan.ostir@um.si.30.11.17

Glazerjeva dvorana

V ciklu Zasedanja s knjigami se bo z avtorico pogovarjal Tone Partljič. Odlomke iz knjige bosta brala igralca Maja Blagovič in Vladimir Jurc.

Četrtek, 7. december, 17.0030.11.17

Likovno razstavišče

Sprehod v sklopu projekta Stičišča slovenske in češke kulture … v mariborski arhitekturi

Ogled delčka obsežnega opusa Maksa Czeikeja na sprehodu Iz knjižnice v mesto pod vodstvom Eve Dvorakove, odlične poznavalke arhitekta, ki je zapustil v mariborski arhitekturi številne odtise.

Ponedeljek, 4. december, 16.0029.11.17

Glazerjeva dvorana

V sklopu Avstrijske čitalnice Maribor v sodelovanju z Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana bosta ob 300. obletnici rojstva Marije Terezije predavanje z naslovom »Marija Terezija – ženska moč in volja do življenja« dr. Monice Kurzel-Runtscheiner ter predstavitev bibliografije »Marija Terezija v izbranih slovenskih in tujih znanstvenih ter strokovnih objavah« Sare Hašaj. Predavanje bo v nemščini, predstavitev bibliografije pa v slovenščini.

Četrtek, 30. november, 10.0027.11.17

Učilnica Brede Filo

Predstavitev informacijskega opismenjevanja ter vsebin za dijake v Univerzitetni knjižnici Maribor ob organigramu v izvedbi Kristine Šrot.

Sreda, 29. november, 16.0027.11.17

Glazerjeva dvorana

Študentski inovativni projekt za družbeno korist bo predstavila njegova vodja, dr. Dragica Haramija, profesorica na Pedagoški in Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru ter predsednica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS.

Sreda, 29. november, 16.0027.11.17

Učilnica Brede Filo

Predstavitev programa informacijskega opismenjevanja za osnovnošolce Kako nastane knjiga ter pogovor s pesnikom, pisateljem, dramatikom in knjižničarjem Borutom Gombačem o nastanku knjige.

Sreda, 29. november, 15.00