incites
16. November 2023

Univerzitetna knjižnica Maribor vas obvešča o novostih s področja elektronskih virov, ki so na Univerzi v Mariboru na voljo zaposlenim in študentom. Dostopni so nov naročniški elektronski servis - InCites, najnovejša verzija programske opreme za citiranje Endnote21  in testni dostop do multidisciplinarne zbirke video posnetkov Academic Video Online.

InCites Benchmarking & Analytics je spletno orodje za vrednotenje raziskovalnega dela, ki vam lahko pomaga pri razvoju raziskovalne strategije. InCites B&A omogoča analizo institucionalne produktivnosti, spremljanje aktivnosti  sodelovanja z raznimi partnerji, prepoznavanje vplivnih raziskovalcev in odkrivanje raziskovalnih prednosti in priložnosti. InCites Benchmarking & Analytics institucijam zagotavlja zanesljive kazalnike citiranosti, kazalnike sodelovanja, analize trendov, globalno in na institucionalni ravni ter na ravni raziskovalcev. Je pomembno orodje za vse raziskovalce, oblikovalce strategij in raziskovalne urade. Na voljo so tudi dodatne informacije in gradivo o uporabi aplikacije.

Ob standardnem pogoju (dostop znotraj omrežja UM ali s pomočjo oddaljenega dostopa) je za uporabo potrebna še dodatna avtentikacija – osebni “Clarivate/Web of Science“ profil. Tega si je mogoče urediti v okviru e-vira Web of Science (WoS), lahko pa se registrirate tudi neposredno pred vstopom v orodje InCites.


Endnote21 je orodje za upravljanje referenc in citiranje, ki bistveno olajša iskanje, organiziranje in deljenje referenc. Pisanje člankov in drugih del je učinkovitejše in udobnejše zaradi funkcionalnosti, ki jih ponuja. Podrobnejše informacije o Endnote21 (navodila, pomoč, primerjave, online izobraževanje ...) najdete tukaj, na voljo je tudi primerjava med posameznimi verzijami te programske opreme.

Kje dobim Endnote21? Če ste zaposleni na UM ali študent UM s statusom in izrazite željo po namestitvi, vam program Endnote21 ob predhodnem dogovoru na vaš računalnik namesti IKT koordinator na vaši fakulteti. Ob tem podpišete izjavo o prevzemu programske opreme.

Program vam lahko namestimo tudi v UKM. Za to se dogovorite z elektronskim sporočilom na naslov podpora.ukm@um.si – navedite tudi vrsto operacijskega sistema oz. računalnika (Windows ali Macintosh), ki ga uporabljate.


Testni dostop do informacijskega vira Academic Video Online, ki ga ponuja podjetje Alexander Street (del ProQuest-a), prinaša dostop do multidisciplinarne zbirke videoposnetkov, ki podpirajo raznoliko paleto vsebin. V zbirki je več kot 80.000 naslovov, ki zajemajo najrazličnejša predmetna področja, vključno z antropologijo, poslovanjem, svetovanjem, filmom, zdravjem, zgodovino, glasbo in drugimi. Vključuje raznoliko, uporabnikom razpoložljivo video gradivo - dokumentarne filme, intervjuje, igrane filme, predstave, informativne oddaje in kronike ter predstavitve. Testni dostop bo predvidoma na voljo do 5.12.2023.


Vstopne povezave vseh trenutnih testnih dostopov do e-virov najdete na: https://ukm.um.si/e-viri-v-testiranju

Prosimo vas, da o testnih dostopih obvestite tudi vaše kolege in študente. Vaša mnenja in odzive glede pošljite na e-naslov bojan.ostir@um.si.