Foto 1: Igor Sapač, Grad Cmurek
04. April 2024

Četrtek, 11. april, 17.00, Glazerjeva dvorana

Knjiga Grad Cmurek dr. Igorja Sapača iz Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru je leta 2023 izšla v knjižni zbirki Umetnine v žepu, ki jo izdaja Založba ZRC SAZU.

Avtor v njej piše o nekdanji plemiški rezidenci, ki je pozneje postala tesnobo vzbujajoča ustanova Zavod za duševno in živčno bolne Hrastovec – Trate, od leta 2013 pa je vse bolj živahno kulturno središče. Kot je zapisal avtor – grad tako znova, kakor že mnogo stoletij prej, povezuje ljudi na obeh bregovih Mure in na posebnem kraju prepletanja človeške ustvarjalnosti prispeva k medsebojnemu razumevanju, dialogu in strpnosti.

Pogovor z dr. Igorjem Sapačem bo v Zasedanjih s knjigami moderiral urednik publikacije dr. Gorazd Bence, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, v pogovoru pa bosta sodelovala tudi recenzentka dr. Tina Košak, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU in dr. Sonja Bezjak, direktorica Muzeja norosti, ki deluje v gradu Cmurek na Tratah.

Veseli bomo vašega obiska!