Foto 1: Predstavitev treh knjig založbe Aristej
08. Marec 2024

Četrtek, 14. marec, 17.00, Glazerjeva dvorana

V Zasedanjih s knjigami tokrat predstavljamo tri knjige, ki so izšle pri Založbi Aristej in so jih napisale tri mariborske avtorice: etnologinja dr. Jerneja Ferlež je avtorica knjige Kako je bilo, ko še ni bilo pralnih strojev (izšla kot 3. v zbirki Kako je bilo, ko še ni bilo …), gledališka kostumografinja Belinda Radulović je napisala Oblačilni pojmovnik za mlade (to je že 15. Pojmovnik), bibliotekarka Gabrijela Kolbič pa knjigo Zaljubljeni Maribor.

Pogovarjali se bomo o pranju pred izumom pralnih strojev, sušenju in likanju perila v preteklosti, o oblačilih in njihovi zgodovini, oblačilnih kodeksih, ustvarjanju mode, lepotnih idealih in kulturnih razlikah v oblačenju, o povezavi znanih mariborskih lokacij z ljubeznijo in še marsičem.

Produkcijsko zelo zahtevne knjige treh avtoric so pomagali ustvariti tudi moški sodelavci: ilustratorja Toni Buršić in Izar Lunaček, fotograf in grafični oblikovalec Matjaž Wenzel in oblikovalec-arhitekt Jernej Borko.

Vse tri je uredila Emica Antončič, ki se bo tudi pogovarjala z avtoricami in na kratko predstavila še ostale zanimive izdaje Založbe Aristej iz zadnjega obdobja.