Foto 1: Na volovih sreče in pogube. Kraljica Barbara Celjska.
29. Februar 2024

Petek, 8. marec, 17.00, Glazerjeva dvorana

Tokrat bo v ciklu Spominjanja potekal pogovor z naslovom Barbara Celjska med zgodovino in sodobnostjo, zasnovan ob knjigi doc. dr. Zlatke Rakovec-Felser Na valovih sreče in pogube. Kraljica Barbara Celjska. Z avtorico se bo pogovarjala mag. Majda Potrata.

Avtorica romana, sicer docentka s področja zdravstvene (medicinske) psihologije, je leta 2013 pri mariborski založbi Pivec izdala zgodovinski roman o Barbari Celjski (ok. 1381–1451), madžarski, nemški in češki kraljici, rojeni na naših tleh v plemiški družini, ki se je povzpela od habsburških vazalov do državnih knezov (1536).

V slovenskem pripovedništvu in dramatiki je tematika Celjskih grofov pogosto ubesedena, od žensk je kot naslovna junakinja najpogosteje upodobljena Veronika Deseniška, Barbare Celjske pa se drži vzdevek Črna kraljica. Njeno podobo so prekrili predsodki in miti, ki so jih spletli predvsem njeni nasprotniki. S študiozno poglobitvijo v zgodovinske vire je Zlatka Rakovec-Felser njeno podobo očistila odvečne navlake in prepustila sodobnemu bralcu in bralki, da si sam ustvari sliko o njej, ki je daleč presegla svoj čas.

Spominjanja pripravljamo Zveza kulturnih društev Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor in Javni sklad za kulturne dejavnosti Maribor.